2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Felhõszakadásokkal, jégesõvel ér véget a hõségForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-14 10:48:04
Az országszerte tartós hõség mellett vasárnapra több megyére heves zivatarok és felhõszakadás veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A veszélyjelzés szerint a tartós hõség miatt Heves, Nógrád, Vas és Veszprém megyében elsõ-, az ország többi területén másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Vasárnap a napi középhõmérséklet 26-28 fok körül alakul. Az Alföldön várható a legmelegebb idõ. Ott a maximumok várhatóan 31-36 fok között alakulnak.

Késõ estére többnyire 22-28 fok közé hûl le a levegõ, de a záporok, zivatarok után már 20 fok alatt marad a hõmérséklet.

Vasárnap még nagyrészt trópusi hõség lesz

Forrás: MTI/Komka Péter


Zivatarok és felhõszakadás

A várható heves zivatarok veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém, Zala megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést, míg Budapesten és Pest megyében, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Gyõr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Vas megyében elsõfokú figyelmeztetés van érvényben.

A felhõszakadás veszélye miatt Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsõfokú figyelmeztetést adtak ki.

Aztán jön a felhõszakadás

Forrás: olvasói fotó/Sallai Botond

Jég és erõs szél

A meteorológiai szolgálat azt írta, hogy késõ délutánig inkább csak az Északi-középhegység térségében várható egy-egy helyi zivatar.

Késõ délutántól a nyugati, délnyugati országrészt érhetik el újabb zivatarok, amelyek az este folyamán akár rendszerbe fejlõdve vonulhatnak tovább kelet-északkelet felé, és a nap utolsó óráiban már elérhetik a fõváros térségét, illetve az Alföld délnyugati felét is. A zivatarokat károkozó szélroham, nagyobb méretû jég, illetve felhõszakadás kísérheti.

Ha az ön lakhelyén várható idõjárásra is kíváncsi, az Origo Idõjárás oldalán megnézheti a részleteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!