2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Összetartó erõ: véradásForrás: hajdubiharmegye.voroskereszt.hu
Utolsó módosítás: 2015-06-18 14:37:30
„Ajándékozzon vért június 19-én 9 és 14 óra között Mikepércsen, és tapasztalja meg a régi véradások hangulatát!” – ezekkel a szavakkal kérik fel véradásra a donorokat és az új véradókat a Magyar Vöröskereszt Debreceni Szervezetének önkéntesei és munkatársai.

Sör, virsli, bambi, a 70-es-80-as évek véradásainak hangulata fogadja a véradókat június 19-én, pénteken, 9 és 14 óra között Mikepércsen, a Wass Albert Kultúrházban, ahol a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete a helyi önkormányzattal véradást szervez. Összetartozást szimbolizáló társasági eseménnyé válik ez a Nosztalgia véradás, melynek célja, hogy a régi közösségi véradásokat megidézze többek közt azzal, hogy a donorok megünneplik egymást és szeretettel gondolnak azokra a beteg emberekre, akik nekik köszönhetõen kapnak új esélyt az életre. Az új véradók között ajándékcsomagot sorsolnak ki a szervezõk, egy másik csomagot a nap legmagasabb véradásszámú donorának adnak át. Mindkét csomag a Debreceni Kishegyesi úti (Tesco) áruház felajánlása.



Gyermekeiket is véradásra nevelik

 

Stílusosan a világnapi véradáson adott századszor vért a Szilágyi László, aki vállalkozóként mindig elengedi véradásra alkalmazottait, szabadnapot adva nekik.

 

– Segíteni akar és szeret, ezért jött el vért adni – minden megkérdezett donor ezt válaszolta pénteken, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Nosztalgia véradásán, amelyet a Véradás világnapja alkalmából tartottak meg a Debreceni Regionális Vérellátó Központban. Fõtt kolbásszal, sörrel vendégelték meg a donorokat a vöröskeresztesek, és ajándékokkal lepték meg õket. Kilencvenkilencen jelentkeztek segíteni, és 79-en adhattak vért, akik közülük hárman fürdõbérletet nyertek a Kerekestelepi Strandra. A legmagasabb véradásszámú donor, Kerekes Gábor – aki 107-szeres véradó – ajándékkosarat kapott a debreceni Kishegyesi úti (Tesco) áruháztól.


Természetes, hogy donor

 

Rendszeresen vért ad 16-17 éves korától Pongor Andrásné. Más volt a véradói korhatár, mikor dolgozni kezdett. – Egyszer baleset ért, s akkor én szorultam segítségre. Felépültem, s újra véradó vagyok. Két év múlva 65 éves leszek, de addig szeretnék legalább kétszer-háromszor eljönni, ha bírom – mondta. Két fia és három unokája van. Az egyik fia folyamatosan vért ad. – Azt tanácsolom mindenkinek,hogy menjen el vért adni. Nem tudhatja, mikor lesz neki szüksége vérre, én sem tudtam – fûzte hozzá, s megjegyezte hogy mikor vért kapott, megkérdezte egy orvos, adott-e már vért, és jó érzés volt azt válaszolni, hogy igen, rendszeresen.

Alkalmazottait mindig mehetnek vért adni

 

Belsõ követelmény, hogy rendszeresen vért adjon –mondta Szilágyi László, akit régen munkahelyén korlátozták a véradásban. Egyszerûen nem nézték jó szemmel, mert járt érte egy szabadnap. Idõ közben ipari-energetikai vállalkozást indított, mely olyan sikeres lett, hogy 1997-ben önállóvá vált. Ekkor elhagyta korábbi munkahelyét. – Ezután sûrûn jártam vért adni, hiszen akkor mehettem, amikor akartam. Célul tûztem ki, hogy a hatvanadik születésnapomra 100-szoros véradó leszek. Õsszel töltöm be a hatvanadik életévem, és éppen most adtam századszor vért – mondta. Húsz alkalmazottja van. Mindig elengedi õket véradásra, és szabadnapot ad nekik – annak ellenére, hogy neki ezt nem adták meg. Több módon támogatja tehát a véradás ügyét: – Biztatok rá mindenkit, hiszen ez egy nagyon szép ügy. A családomban is mindenkit erre a gondolkodásra nevelek. A vállalkozásom is az egészségügyhöz, gyógyászathoz kapcsolódik – fejtette ki.


Véradás mint közösségi élmény

–1978-ban,mikor elõször adtam vért, nagyon féltem. Ám ekkor váratlanul érkezett egy telefon: megtudtam,édesanyám nagybeteg, és vérre van szüksége – emlékezett vissza a kezdetre Szilágyi László. Ezután amikor csak tudott, vért adott. A Nosztalgia véradásnak nagyon örült, úgy szervezte napjait, hogy ma jöhessen, hátha találkozik ismerõsökkel. Nem így lett, de néhány éve a Megyei véradóünnepségen, mikor 75. véradását ünnepelte jó volt beszélgetni, együtt ünnepelni a donortársakkal.

Ha betöltötted, adhatsz

 

Sem a kánikula, sem a közeli hétvége nem tartotta vissza azt a 99 donort, aki eljött vért adni pénteken. Mindannyian hõsök, akik tudják, ezzel a tettel három ember életét menthetik meg. Sokan alig várják, hogy vért adjanak. „Ha a 18 évet betöltöd, nemcsak büntethetõvé válsz, hanem vért is adhatsz! Ez volt a szavajárásunk a nagykorúság küszöbén” – mondta egy 23 éves véradó.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!