Utolsó módosítás: 2015-07-08 17:59:24 |
|
A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát, állapították meg dán kutatók. A 100 000 dán lakos adatait feldolgozó kutatásból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 20 százalékkal a korai halál bekövetkezésének kockázata, azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyen élelmiszert, mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház orvosa.
A C-vitamin a hatékony
„Ezzel egy idõben megállapítottuk, hogy a csökkent kockázat a gyümölcsökbõl és a zöldségekbõl származó C-vitamin magas vérbeli koncentrációjával függ össze” – tette hozzá Kobylecki, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány társszerzõje.
A C-vitamint célszerû gyümölcsbõl és zöldségbõl beszerezni
Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
A C-vitamin többek közt segít a kötõszövetek felépítésében, amelyek különféle szöveteket és szerveket kapcsolnak össze, illetve támasztanak alá a testben. A C-vitamin ezen kívül hatékony antioxidáns, amely védi a sejteket és a biológiai molekulákat a betegségek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek okozta károsodástól.
Az emberi szervezet nem képes a C-vitamin elõállítására, ezért a táplálékkal kell bejuttatnunk ezt a fontos anyagot.
A vitaminkészítményeknél jobb az egészséges étrend
„Tudjuk, hogy a gyümölcs és a zöldség egészséges, de a kutatásaink most pontosabban is rámutattak arra, miért” – mondta Børge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem orvosi fakultásának professzora. „A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása a természetes módja, hogy növeljük a C-vitamin vérbeli szintjét. Ez hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatának csökkentéséhez.”
Igazi C-vitamin-bomba
Forrás: MTI/Rosta Tibor
„Bár a C-vitamint vitaminkészítményekkel is bevihetjük szervezetünkbe, mégis elõnyös, ha az egészséges étrenddel juttatjuk be, mert ez egyúttal segít a hosszú távú egészséges életstílus kialakításában” – fûzte hozzá Børge Nordestgaard.
A kutatók most azt kívánják felderíteni, hogy a C-vitaminnal kombinált más tényezõknek van-e befolyásuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a korai halálozásra.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|