2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Nem tudják bezárni a Merényi botrányos pszichiátriájátForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-01 12:53:56
Bezárják a budapesti Merényi kórház erõsen lepusztult pszichiátriai osztályát, mielõtt rendbe teszik – írja az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelõintézet közleménye alapján a Blikk. A Népszabadság szerint 30-40 millió forint kellene a legszükségesebb felújítási munkákhoz. Ez a lap úgy tudja, hogy nem zárják be az osztályt, noha azt feladatai ellátására alkalmatlannak minõsítették.

Szerdán került fel az ombudsmani hivatal honlapjára, hogy az ombudsman munkatársai február 26-án hajnali öttõl bejelentés nélküli ellenõrzést tartottak az ESzSzK Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumában a Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, ahol elképesztõ körülményeket találtak.

A zsúfolt osztályon elõfordult, hogy a radiátorhoz kötözték ki a betegeket. Beázott a mennyezet, szennyvíz folyt a padlón, a zuhanyzók és a WC-k tönkrementek. Az alábbiakban szó szerint idézünk az ombudsmani jelentésbõl.

A földszintig áznak

„A személyzet egyik tagja arról számolt be, hogy jelentõsebb csapadék esetén folyamatosan beázik a felsõ szinten elhelyezkedõ zárt részleg a rosszul szigetelt lapostetõ miatt. Ekkor vödröket helyeznek ki, és lepedõkkel itatják fel a vizet, azonban az egészen a földszintig szivárog.”

A mennyezeten a beázás és a penész nyomai
forrás: Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala


Az egészségügyi személyzet egyik tagja azt mondta a jelentés szerint, hogy „ha egy beteg a zárt osztályra érkezik, az elsõ benyomása az, hogy szakad a plafon, ázik a tetõ, vödröket kell kerülgetni. Itt elkaszálnak minket.”

Vizelet- és székletszag

„A zárt részlegen a látogatás kezdetének pillanatában erõs vizelet- és székletszag terjengett.A mosdóhelyiségbõl folyt a szennyvíz, ami több kórtermet is elárasztott,és a folyosó nagyobb szakaszán pár centiméternyi szennyvízben lehetett csak közlekedni. A szennyvíz úgy keletkezett, hogy az egyik beteg a pelenkájával eltömítette a vécét. A személyzet úgy igyekezett megelõzni a szennyvíz kórtermekbe való beáramlását, hogy törölközõket tettek a kórtermek ajtajába, azonban így sem sikerült a szennyvizet felfogni.”

Se papír, se szappan

„A vizesblokk 2 férfi és 2 nõi illemhelyének ajtaja nem zárható. Az illemhelyek ajtaja több helyen foltozott volt, és össze volt firkálva. Afirkák tartalma alapján a betegek között sok a kábítószer-problémával küzdõ személy.A látogatás idõpontjában a WC-k koszosak voltak, nem volt rajtuk ülõke, és kapaszkodó sem volt mindegyikben felszerelve. WC-papír, egészségügyi betét nem volt az illemhelyeken, szükség esetén a betegek vagy a sajátjukat használják, vagy az ápolóktól kérhetnek.”

A fürdõhelyiség a látogatás idõpontjában

forrás: Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala

„Mind a 4 WC közös folyosóra nyílik a vizesblokkon belül. Kézmosásra át kell menni az errõl a folyosóról nyíló fürdõhelyiségbe, melynek az ajtaja nem zárható. A fürdõhelyiség a látogatás idõpontjában koszos, penészes volt. A lefolyó papírdarabokkal, kötszerrel vagy zsebkendõvel volt eltömítve. A fürdõhelyiségben több helyen használt, kiszáradt vécépapírt vagy tisztasági betétet lehetett látni, a mosdónál sem szappan, sem törölközõ nem volt.”

„A zárt részlegen található egyetlen fürdõkád rendkívül piszkos volt. Az ápoló személyzet egyik tagja úgy fogalmazott, hogy a fürdõ állapota katasztrofális, oda gumicsizma kell. Az egyik nõi beteg arra panaszkodott, hogy nagyon zavarja a közös elõterû illemhely és fürdõ, mert nem lehet nyugodtan WC-re menni és tisztálkodni. Egy férfi beteg ezt úgy fogalmazta meg, hogy nem érzi itt jól magát – többek között azért –, mert a férfi és a nõi WC egyben van, és az ülõke le van szaggatva.”

Kórtermek, betegfelvétel

„A kórtermek déli fekvésûek, nyáron nagyon meleg van a zárt részlegen. Az ápolók ágynemûkbõl készítenek függönyt a napfény ellen.
Elõfordul, hogy kiskorú személyt vesznek fel a zárt részlegre, és sürgõsségi gyógykezelésre,rendõri kísérettel történõ beszállítás esetén elõfordul, hogy a rendõrök bilincset is alkalmaznak.”

Kikötés, gyógyszerezés

„A látogatás alkalmával találkoztunk olyan beteggel, aki rögzítve volt, azonban ezt senki sem dokumentálta. A zárt részlegen történt látogatás megkezdésekor összesen 4 személy volt rögzítve.Közülük az egyik személy jobb csuklóját az ágyhoz, míg a balt a radiátorhoz rögzítették.A lázlapja szerint Haloperidolt, Rivotrilt és Akinetont kapott. A beteg elmondása szerint akarata ellenére nyugtatózták le, és sérelmezte, hogy nem tud telefonálni, nincs csengõ, és csak kiabálni tud, ha szomjas.”

Egy személy csuklóját a radiátorhoz rögzítették

forrás: Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala

Az ombudsman bezáratná

Székely László a körülmények miatt az osztály bezárását javasolta a fenntartónak,és azt, hogy gondoskodjon a betegek megfelelõ ellátásáról. Arra az idõre, amíg ez nem történik meg, további 18 ajánlást sorol fel az ombudsman, aki szerint az emberi erõforrások miniszterének felül kellene vizsgálnia a nem önkéntes pszichiátriai elhelyezésre és kezelésre vonatkozó rendelkezések betartását.

Pénz kell

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelõintézet azt közölte, hogy a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtal közösen intézkedési tervet készítettek a hiányosságok felszámolásához.Szerintük a szervezési, szabályozási hiányosságok gyorsan orvosolhatóak, de az infrastrukturális problémák megoldásához pénz kell.Ónodi-Szûcs Zoltán, a kórházfenntartó hivatal fõigazgatója a Népszabadságnak azt mondta, hogy a fenntartó kész azonnal pénzt elõteremteni a körülmények rendezéséhez. A cikk szerint bezárni azért nem tudják az osztályt, mert már alig van pszichiátriai ellátóhely az országban, új építésére pedig nincs pénz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!