2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Felhõszakadások, jég, szélvihar: kemény idõnk leszForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-16 13:41:17

A hõség véget ért az ország nagy részében, de ami helyette jött, az sem sokkal jobb. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész ország területére riasztást adott ki vasárnapra, a Dunától keletre fekvõ országrészre egy megye kivételével a legmagasabb, vörös riasztás van érvényben, míg Nógrádban és a Dunántúlon a narancssárga.

A viharzóna szombaton a délutáni órákban érte el az ország nyugati részét (a Balaton környéki villámlásokról itt látványos képeket és videókat talál), vasárnap kora reggel a Budapest-Szeged tengelyen voltak, illetve vannak zivatarok, helyenként felhõszakadás - látható az idõkép.hu térképén. A fõvárosban és térségében 8 óra elõtt nem sokkal 19-20 fokot mértek, míg a kelet-alföldi régióban, amit még nem ért el a vihar, 25-26 fok volt.



Az elõrejelzés szerint a kora délelõtti órákig marad a Duna vonalában és a Duna-Tisza közén ez a zivaros idõ, helyenként 15-30 mm csapadék is eshet. Késõ délutánig általában nyugodt lesz a légkör, csak néhány helyen fordulhat elõ rövid zivatar. Estétõl azonban több hullámban érik el dél, délkelet felõl zivatarzónák az országot, így éjfélig összességében sokfelé lehet zivatar felhõszakadással, rövid idõ alatt 20-60 mm esõ eshet.

A meteorológiai szolgálat szerint emellett nagyobb jég, károkozó szél is elõfordulhat, fõleg a Dunántúl délkeleti felén és a Duna-Tisza köze déli részén. A viharok gyakorisága és hevessége szempontjából legkevésbé érintett területnek ma az északkeleti országrész látszik - olvasható az elõrejelzésben.

Az Alpokalján a napi középhõmérséklet ma már többfelé 25 fok alatt marad. Kelet felé haladva azonban egyre magasabb középértékekre lehet még ma is számítani, a Dunától keletre 26-28 fokos napi közép várható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!