2018. május 26. Szombat, Fülöp, Evelin.
 
Rosszul törlesztjük a hiteleketForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-23 11:45:03
Pénzügyi szakértők eddig azt javasolták a csapdába került, azaz több hitelt egyszerre törlesztő adósoknak, hogy a legnehezebb feladattal kezdjék, azaz minél előbb tudják le a drágább hiteleket. Most azonban kiderült, hamarabb kimászhatunk az adósságspirálból, ha stratégiát váltunk.

A pénzügyi tanácsadók – köztük az amerikai tévéműsoraiban elhangzó, motiváló beszédeiről is ismert pénzügyi tanácsadó, Suze Orman is – eddig folyamatosan azt szajkózták az adóssággal küzdő amerikaiaknak, hogy próbálják meg minél magasabb kamaton törleszteni hiteleiket, egészen addig, amíg a tartozás el nem fogy.

Először a drágábbat?

Matematikailag az az optimális, ha először a drága kamatoktól szabadulunk meg– magyarázza Peter Lazaroff, a Plancorp pénzügyi elemzője. Így gondolja Stephanie Genkin pénzügyi tervező is, aki azt mondja:a legdrágább adósság leküzdése a fő cél, hiszen így lehet a legtöbbet spórolni.

Előbb a kisebbel

Egy frissen közzétett tanulmány - amelyet a Marketwatch is feldolgozott - rácáfol a fenti intelmekre, eredménye szerint ugyanis a stratégia nem működik.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

A Journal of Marketing Research-ben megjelent kutatás résztvevőinek három különböző módon kellett feladatokat végrehajtaniuk: először a kisebbtől haladtak a nagyobb feladat felé, a második esetben egyenlő részekre osztva oldották meg a feladatot, a harmadik esetben pedig a nehezebb feladattal kezdtek és úgy haladtak a könnyebb felé.

Az eredmény az lett, hogy a könnyebbtől a nehezebb feladat felé haladva a résztvevők jobban teljesítettek, ugyanisönbizalmat és lendületet adott nekik a feladatok megoldása

„A hitelek visszafizetésénél a kisebb dicsőségek újabb löketet adhatnak és segíthetnek a teljes tartozás visszafizetésében” – állapítja meg a tanulmány.Végkövetkeztetésük tehát az, hogy ha előbb a kisebb tartozásokat tudjuk le, hamarabb kimászhatunk az adósságból.

Mint a fogyókúra

Több pénzügyi szakértő is osztja a fenti állítást, azt mondják, a gyakorlatban is látták, hogy a módszer működik.

Amikor először letudja az első hitelét, látni fogja a folyamatot.

Forrás: Origo

Az az adósság örökre távozik az életéből. Hamarosan letudja a következőt, majd a következőt és így tovább. Amikor látja, hogy a terv működik, ragaszkodni fog hozzá, és végül egyszer csak hitelmentes lesz.” – fejti ki Dave Ramsey pénzügyi szakértő.

Stephanie Genkin pénzügyi tervező szerint nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valaki először a magasabb kamatokat visszafizetve a nagyobb hitelt egyenlítse ki és ennek sok csapdája is van.

Olyan ez, mint egy szigorú fogyókúra. Amikor nem látjuk az eredményt, könnyebben feladjuk az egészet”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!