2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Rosszul törlesztjük a hiteleketForrás: investor.hu
Utolsó módosítás: 2015-08-23 11:45:03
Pénzügyi szakértõk eddig azt javasolták a csapdába került, azaz több hitelt egyszerre törlesztõ adósoknak, hogy a legnehezebb feladattal kezdjék, azaz minél elõbb tudják le a drágább hiteleket. Most azonban kiderült, hamarabb kimászhatunk az adósságspirálból, ha stratégiát váltunk.

A pénzügyi tanácsadók – köztük az amerikai tévémûsoraiban elhangzó, motiváló beszédeirõl is ismert pénzügyi tanácsadó, Suze Orman is – eddig folyamatosan azt szajkózták az adóssággal küzdõ amerikaiaknak, hogy próbálják meg minél magasabb kamaton törleszteni hiteleiket, egészen addig, amíg a tartozás el nem fogy.

Elõször a drágábbat?

Matematikailag az az optimális, ha elõször a drága kamatoktól szabadulunk meg– magyarázza Peter Lazaroff, a Plancorp pénzügyi elemzõje. Így gondolja Stephanie Genkin pénzügyi tervezõ is, aki azt mondja:a legdrágább adósság leküzdése a fõ cél, hiszen így lehet a legtöbbet spórolni.

Elõbb a kisebbel

Egy frissen közzétett tanulmány - amelyet a Marketwatch is feldolgozott - rácáfol a fenti intelmekre, eredménye szerint ugyanis a stratégia nem mûködik.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

A Journal of Marketing Research-ben megjelent kutatás résztvevõinek három különbözõ módon kellett feladatokat végrehajtaniuk: elõször a kisebbtõl haladtak a nagyobb feladat felé, a második esetben egyenlõ részekre osztva oldották meg a feladatot, a harmadik esetben pedig a nehezebb feladattal kezdtek és úgy haladtak a könnyebb felé.

Az eredmény az lett, hogy a könnyebbtõl a nehezebb feladat felé haladva a résztvevõk jobban teljesítettek, ugyanisönbizalmat és lendületet adott nekik a feladatok megoldása

„A hitelek visszafizetésénél a kisebb dicsõségek újabb löketet adhatnak és segíthetnek a teljes tartozás visszafizetésében” – állapítja meg a tanulmány.Végkövetkeztetésük tehát az, hogy ha elõbb a kisebb tartozásokat tudjuk le, hamarabb kimászhatunk az adósságból.

Mint a fogyókúra

Több pénzügyi szakértõ is osztja a fenti állítást, azt mondják, a gyakorlatban is látták, hogy a módszer mûködik.

Amikor elõször letudja az elsõ hitelét, látni fogja a folyamatot.

Forrás: Origo

Az az adósság örökre távozik az életébõl. Hamarosan letudja a következõt, majd a következõt és így tovább. Amikor látja, hogy a terv mûködik, ragaszkodni fog hozzá, és végül egyszer csak hitelmentes lesz.” – fejti ki Dave Ramsey pénzügyi szakértõ.

Stephanie Genkin pénzügyi tervezõ szerint nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valaki elõször a magasabb kamatokat visszafizetve a nagyobb hitelt egyenlítse ki és ennek sok csapdája is van.

Olyan ez, mint egy szigorú fogyókúra. Amikor nem látjuk az eredményt, könnyebben feladjuk az egészet”.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!