2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Egyre több a lehetõség a megváltozott munkaképességûek álláspiacánForrás: uzletresz.hu
Utolsó módosítás: 2015-09-13 10:02:43
Az elkövetkezõ hónapokban várhatóan nagy számban jelennek meg megváltozott munkaképességû munkavállalók a nyílt munkaerõpiacon, miközben a számukra kínált állások száma is ütemesen növekszik.

Az elmúlt idõszakban a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatásában jelentõs súllyal bírt az állami szerepvállalás. Az Európai Szociális Alapból finanszírozott TÁMOP programban résztvevõ cégek mindeddig jelentõs támogatásban részesültek. Ez biztosította a cégeknél foglalkoztatott megváltozott munkaképességû munkavállalók bérének és járulékainak fedezetét. Ugyanakkor ez azzal a kockázattal is járt, hogy a program esetleges befejezõdése számos céget érint, és közülük sokan jó eséllyel nem készültek fel arra, hogyan foglalkoztatják majd tovább a megváltozott munkaképességû munkavállalókat - derül ki a RehabJob közleményébõl.

 

Egyre komolyabb, szakmai tudást igénylõ állásokra keresnek megváltozott munkaképességût

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Tudásra alapoznak

A megváltozott munkaképességû állás és információs portálja szerint a kínálaton belül az átlagosnál dinamikusabb a közép- és felsõfokú végzettséget és komoly szakmai alapokat igénylõ állások számának bõvülése. Így ez a speciális helyzetû munkavállalók felértékelõdéséhez és az integráció felgyorsulásához vezethet. Számos jel utal arra, hogy a megváltozott munkaképességûek elhelyezkedésénél felértékelõdik a nyílt munkaerõpiac szerepe. Egyre több olyan hirdetés jelenik meg, amely kifejezetten a megváltozott munkaképességûeket célozza. „Ma már messze nem pusztán raktárosi, csomagolási vagy egyszerû adminisztrációs feladatra keresnek megváltozott munkaképességû kollégákat. Ha csak a nálunk most futó hirdetéseket és kereséseket nézzük, könyvelõt, pénzügyi adminisztrátort, bérszámfejtõt, logisztikai és számítástechnikai szakembert, adatelemzésben jártas munkatársat is toboroznak a partnereink" – mondta Markos Ádám, a RehabJob szakmai vezetõje. "Persze ehhez

az is kell, hogy a speciális helyzetû munkavállalók merjenek lépni és regisztrálni, ne tartsanak attól, hogy csak „gagyi" állásokhoz lehet így hozzáférni" – mondta Markos Ádám.

Törvény is segíti

A piac élénkülését az a júliusban életbe lépett törvénymódosítás is segíti, amely megkönnyítette a megváltozott munkaképességû munkavállalók kölcsönzését, és a felek megállapodására bízta, hogy a kölcsönbe adó és a kölcsönbe vevõ cég közül melyikük takarítja meg a rehabilitációs hozzájárulást. A rugalmasság megjelenése ezen a téren is a foglalkoztatás növekedését segíti elõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!