2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Megjelentek a fenyõárusokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-12-08 11:24:47
A hét végén az ország szinte valamennyi nagyvárosában, így Debrecenben is megjelentek a fenyõfaárusok. Az ezüst- és normann fenyõk nagy részét mostanra már kivágták a termelõk, a lucfenyõket viszont csak most kezdik kitermelni

A hét végén az ország szinte valamennyi nagyvárosában, így Debrecenben is megjelentek a fenyõfaárusok. Az ezüst- és normann fenyõk nagy részét mostanra már kivágták a termelõk, a lucfenyõket viszont még csak most kezdik kitermelni, mert ez a fajta hamarabb hullajtja a tûleveleit. Szmodics Tamás családjával Surdon több hektáron termeszt karácsonyfának való fenyõket, amelyekbõl évente több száz darabot értékesít felvásárlóknak. Mint elmondta: 15 éve szinte változatlanok a felvásárlási árak, hiába emelkednek a költségek, azokat az árak nem követik. Idén valószínûleg több normann fenyõ kerülhet a piacokra, mivel ezekre a nemesfenyõkre van leginkább kereslet a tartósságuk miatt. annak ellenére is, hogy az áruk a tovább tartó termesztés költségei miatt magasabb a többinél.

Hasonló árakon

Debrecenben idén összesen 21 helyszínt jelölt ki az önkormányzat fenyõárusításra, de ezek közül egyelõre csupán ötöt bérelnek az árusok. Tõzsér Gyula, a Debreceni Közterület-felügyelet hatósági osztályvezetõje elmondta, hogy tavaly mindössze hat-nyolc közterületi helyszínen árultak fenyõt, és vélhetõen idén is hasonló lesz a helyzet. Hely van, jöhetnek.

Czéh Kálmánné debreceni kereskedõ idén 20-30 százalékkal kevesebb fenyõfát vásárolt fel, mint tavaly, és az árak is nagyjából az egy évvel ezelõttinek felelnek meg. A lucfenyõ méterét száz, a gyökeres ezüstfenyõ darabját pedig ötszáz forinttal adják drágábban, mint tavaly, ugyanakkor a normand és az ezüstfenyõ ára nem változott.


Mennyiért adják?

Lucfenyõ: 1700 Ft/m
Ezüstfenyõ: 3500 Ft/m
Normandfenyõ: 5000 Ft/m
Gyökeres ezüstfenyõ: 5000 Ft/db

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!