2024. április 15. Hétfő, Anasztázia, Tas.
 
Árt az egészségnek, ha túl sok tragikus hírt olvasunk vagy nézünkForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-19 04:07:40
Lehet, hogy távol élünk valamilyen tragikus eseménytõl, de valójában csak egy kattintásra történik tõlünk. Az internet és a televízió állandóan bombáz bennünket a közlekedési balesetekrõl, terrortámadásokról és más felkavaró eseményekrõl szóló híradásokkal. Ez pedig komolyan árthat nemcsak a lelki, de a fizikai egészségünknek is.

„A kutatások kimutatták, hogy fizikai kapcsolat áll fenn a között, hogy mit gondolunk és a testrészek között, amelyeket agyunk irányít” – mondta Willa Decker pszichiátriai gondozási szakember.

„Az erõteljes negatív érzelmek képesek megváltoztatni a látásmódunkat, és hozzájárulnak a fejfájás, a magas vérnyomás kialakulásához, az emésztõrendszeri panaszokhoz, az immunrendszer gyöngüléséhez vagy más egészségügyi problémákhoz.”

Egyénenként eltérõ hatás

Nem könnyû meghatározni egy adott személy rossz hírekkel kapcsolatos tûrõképességét, de mégis fontos lehet, mondta Decker, aki a texasi A&M Health Science Center College of Nursing docense.

A negatív hírek érzelmi és fizikális jólétre gyakorolt hatása egyénenként eltérõ”– tette hozzá Decker az egyetem sajtóközleményében. „Ha azonban észrevesszük, hogy szaporábban ver a szívünk, ingerlékenyebbekké, túlérzékenyekké válunk, vagy egyszerûen csak kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehetséges, hogy a rossz hírek negatív hatását tapasztaljuk meg, és talán ideje kicsit eltávolodnunk ezektõl a dolgoktól.”

Forrás: "Coffee related (Free stock photo)" by trophygeek is licensed under Creative Commons Attribution 2.0.

A gyerekekre is figyelni kell

Noha úgy gondoljuk, hogy a hírek nézése felnõtt tevékenység, a gyerekeket is állandóan bombázzák a felkavaró címek, képek és történetek egy átlagos nap folyamán is.

„Talán a gyerekek nem is tudják kifejezni, mi zavarja õket, csak azt látjuk, hogy minden nyilvánvaló ok nélkül visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvá válnak” – folytatta Decker.

„Tudjuk, hogy azok a gyerekek könnyebben birkóznak meg a nehezebb körülményekkel, akiknek a szülei aktívan részt vesznek az életükben” – mondta a szakember. „Ezért nagyon sokat számít, ha megbeszéljük a gyerekekkel, mi történt, gondoskodunk a jólétükrõl és példát mutatunk nekik a helyes válasz kialakítására.”

Forrás: Wikimedia Commons

Korlátozni kell a hírfogyasztást

Decker azt is elmondta, hogy a helyzettel való megbirkózás egyik legegyszerûbb eszköze, ha korlátozzuk a saját és a gyerekeink hírfogyasztását.

Hasznos lehet, ha kijelöljük a nap egy ésszerû idõtartamú szakaszát a hírek befogadására, és a nap többi részében a saját életünkre koncentrálunk”– mondta Decker. „Ha odafigyelünk, hogy eleget pihenjünk, megfelelõen étkezzünk és tornázzunk, akkor sokat teszünk az általános jó közérzetünkért, és nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük a ránk zúduló csüggesztõ híreknek való kitettségünket.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!