2019. július 18. Csütörtök, Frigyes.
 
Ne dobja ki a karácsonyi ételmaradékotForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-12-28 14:25:15
Nehéz kiszámítani, mibõl mennyi fogy az ünnepi lakomákon, mennyire lesz szükség, ha berobbannak a rokonok, barátok. Nem kell kétségbeesni, ha a sáskahad levonulása után eláraszt bennünket a maradék. Isteni fogásokat varázsolhatunk a madárlátta sültekbõl, süteményekbõl is.

A bejgli, a karácsony elmaradhatatlan kalácsa, az ünnep fénypontja, a háziasszonyt vizsgáztató sült remekmû, oly méltatlan volna hát hozzá, ha a szemétben, jobb esetben egy eb tányérjában végezné.

De ha megszikkad, ugyan ki kapkodna utána? A kutyának se kell.

Babonák és hiedelmek
Sokféle babona fûzõdik a karácsonyi abroszhoz, hát még a reá s köré hullott karácsonyi morzsához! Ennek gonoszûzõ, gyógyító hatást tulajdonítottak, jó termést és az állatoknak szaporaságot ígérõ varázsszerként tisztelték.

A kutyának sem kell már a maradék?

Forrás: Halmos Mónika

A forró, cukros tejjel megöntözgetett mákosbejgli-szeletek kitûnõ reggelik vagy vacsoraételek lehetnek - finomabbak, mint a mákos guba. Szaftos desszert kerekedhet a megunt diósból, ha vaníliakrémmel rétegezve, néhány szem befõttel gazdagítva üvegtálba halmozzuk. Jól megy hozzá a meggy, a szilva; és ha még egy kis rummal is meglocsoljuk…

A bejgli átváltozása

Hozzávalók:

  • 5 dl tej
  • 1 evõkanál búzakeményítõ
  • 2 evõkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 vaníliarúd

Látványnak sem utolsó, csemegének pedig isteni

Forrás: Halmos Mónika

A tejbõl 1 decit elveszünk, a többit a vanília kikapart belével felforraljuk. A félretett tejet a cukorral, a keményítõvel meg a tojássárgákkal elhabarjuk, a forrásban lévõ tejbe csorgatjuk. Ha újból felforrt, a tûzrõl lehúzzuk és a habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A bejgliszeleteket (ami lehet diós, mákos, vagy a mind a kettõ, vegyesen) a vaníliás krémmel rétegezve tálba rakjuk, behûtjük.

Útra készen a bejgli

Forrás: Halmos Mónika

Nálunk kisebb üvegekbe porciózva kerül, és ezt visszük magunkkal a téli túrákra.

Hússaláta almával

Ott szomorkodik az ünnepi pecsenye maradéka? Ha akadna mellé egy-két lilahagyma, egy kis gyümölcs, percek alatt kész lenne a virtuóz saláta.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg sült szárnyas, legjobb kacsa- vagy libasültbõl
  • 2 alma (esetleg 1-2 szem más, friss gyümölcs: körte, füge, vagy narancs)
  • 2 kisebb lilahagyma
  • õrölt bors
  • 1-1 evõkanál ecet és mustár
  • 1 csokor metélõhagyma
  • a tálaláshoz: salátalevelek


Elkészítési idõ: 10 perc + érlelés

Hússaláta almával

Forrás: Halmos Mónika

A sült húst kicsontozzuk és csíkokra metéljük. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott almát, a felkarikázott hagymát, és ha leltünk még másféle gyümölcsöt, azt is beletesszük. Finomra vágott metélõhagymával megszórjuk.Az ecetet a mustárral elkeverjük, vízzel a kétszeresére hígítjuk.Megsózzuk, majd a tálban várakozó salátára locsoljuk. Könnyedén összeforgatjuk, és egy fél órára behûtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. Salátalevelekre halmozva, pirítós kenyérrel kínáljuk.

A kacsa- és libasült ízével remek négyest alkot az alma, a hagyma és a füge. Próbáljuk meg egyszer úgy is, amikor csak ezért sütjük meg egy szép kis kívánatos szárnyas mellét.

Ínyenc szendvicskrém

Hozzávalók:

  • 30 dkg maradék sült hús
  • só, õrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 10 dkg minõségi krémsajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 evõkanál mustár
  • 1 kiskanálnyi zöldfûszer
  • 1 csokor petrezselyem
  • a díszítéshez 5 dkg sonka

Elkészítési idõ: 10 perc + hûtés

Ínyenc szendvicskrém, garantáltan elfogy

Forrás: Halmos Mónika

A maradék sült húst – ami lehet szárnyas, sertés, vad, ami éppen maradt, magától értetõdõen kicsontozva – finomra daráljuk. Hozzáadjuk a vajat, a krémsajtot (amelynek korábbi tesztjét ittolvashatják), a felaprított petrezselymet, és õrölt borssal, szerecsendióval, mustárral, a fûszer felével (ha szükséges, sóval) ízesítjük. Alaposan összekeverjük, majd egy tányérra halmozzuk. Villával becsíkozzuk, a maradék fûszerrel meghintjük. Ha van kéznél, gyufaszálnyi csíkokra metélt sonkával kicsinosítjuk, és behûtjük. Pirítós kenyeret kínálhatunk hozzá – amiben a több napos kenyér új életet nyerhet!

Extra tippünk
Az elkészített szendvicskrémet kenjük vékony kenyérszeltekre, szórjuk meg csöppnyi reszelt sajttal, és grillsütõben süssük, míg a tetején a sajt szépen megpirul! Szikkadt kenyér is megfelel e célra.

Marinált halszeletek

Nálunk nagyanyámék ezt tették asztalra az ünnep másnapján mindenkor.A kövér, aranyló bundás halszeletek közé hajszálnyira vágott hagymát igazgattak, savanykás-fûszeres lével locsolgatták.Nem csupán az éhet oltotta, de jó szolgálatot tett másnapos, sajgó gyomornak is, kellemesen nyugtatgatta, ha olykor a lakomázás túl jól sikerült volna.

Hozzávalók:

  • 8 rántott halszelet
  • 2 evõkanál porcukor
  • 0,5 dl borecet
  • 2 evõkanál olívaolaj
  • 2 nagyobb lilahagyma
  • só, õrölt bors, babérlevél

Elkészítési idõ: 10 perc + érlelés

Marinált halszelet

Forrás: Halmos Mónika

A rántott halszeleteket hagymakarikákkal rétegezve tálba tesszük. A porcukrot, az ecettel az olajjal és kb. 3 dl vízzel elkeverjük, sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük, és a hagymás halra öntjük. Letakarva, hûvös helyen 2-3 órán át érleljük.

Ha a süteményvégeket és széleket összegyûjtve, jól megszárítva - nehogy megpenészedjék - ledaráljuk, akár szilveszteri csemegeként is viszontláthatjuk. Ehhez lekvárral, tejjel összedolgozzuk, majd kedvünk szerint kókusz- vagy csokoládéreszelékbe hempergetjük. Íze messze fölülmúlja a hasonló, darált kekszbõl kreált rokonáét. Ugyanez a darált süteménymorzsa az alapja a keksztekercsnek is: a tejjel formázhatóvá puhított masszát jó fél centi vastagon fóliára simítjuk, majd ugyanilyen rétegben tortakrémet egyengetünk el rajta. Fölcsavarjuk, és jól behûtve pár órai állás után szeleteljük föl.

Létezik egy igazán különleges desszert mézeskalácsmorzsából.Ha nincs kéznél megmaradt, megunt, megszáradt mézes, összedõlt mézeskalácsház, talán érdemes beszerezni hozzá mézeskalácsot, csakis a morzsa kedvéért.

Mézeskalácspuding

Hozzávalók:

  • 4 evõkanál méz
  • 4 tojás
  • 2 dl tej
  • 30 dkg mézeskalács-morzsa
  • 1 narancs
  • 2 evõkanál cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg darált dió
  • 1 evõkanál rum
  • 1 evõkanál zselatin
  • a tálaláshoz: cukrozott gyümölcsök és málnaszörp

Elkészítési idõ: 20 perc + pihentetés és dermesztés

A tojások sárgáját a mézzel habosra keverjük. Ráöntjük a tejet, beleszórjuk a mézeskalácsmorzsát, és fél órán át pihentetjük. Ezalatt a narancs külsõ héját vékonyan lehámozzuk, felcsíkozzuk, és kevés, cukorral ízesített vízben megpároljuk. (2 evõkanál narancslekvárral is helyettesíthetjük!)

Mézeskalácspuding

Forrás: Halmos Mónika

A narancs levét, a leszûrt narancshéjat, a mazsolát, a darált diót meg a rumot a tojásos morzsához adjuk. A narancshéj fõzõlevében feloldjuk a zselatint, és a tojások fehérjébõl vert kemény habbal együtt a masszába forgatjuk, azután az egészet fóliával bélelt õzgerincformába simítjuk. Hûtõszekrényben 4-5 óra alatt megdermesztjük. Felszeletelve, cukrozott gyümölcsökkel vagy málnaszörppel meglocsolva kínáljuk.

Nem kell kétségbe esni, ha teli van maradékkal a hûtõ! Érdemes ezeket átdolgozni: sok finom ízt tartogatnak két nappal késõbb is az ünnepi ételek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!