Utolsó módosítás: 2016-02-16 08:54:58 |
|
Közel ötszáz vendég, köztük Kémerrõl, Szentjobbról és Magyarremetérõl is. Orvosi elõadással kezdõdött, majd zöldségszobrász bemutatóval és egészséges hidegtálak készítésével folytatódott a hétvégén Szentpéterszegen megtartott X. Hurka- és Kolbásztöltõ Fesztivál a Faluházban. Az említett események még csütörtökön voltak, majd pénteken a másnapi alapanyagként kellõ nyolc disznó elõkészítésével foglalatoskodtak a rendezõk és segítõik, hogy aztán szombaton, a tényleges fesztiválra, a több száz vendégnek csak a hurka- és kolbászkészítéssel, valamint az önfeledt szórakozással kelljen törõdni.
– A fûszerek kivételével minden alapanyagot mi adunk a fesztiválra nevezett csapatoknak, az idén szám szerint huszonegynek. Vissza pedig a hurkából és a kolbászból csak egy-egy arasznyit kérünk, amit a szakmai zsûri értékel – avat be a szervezés részleteibe Tóthné Gara Márta alpolgármester, aki elmondja azt is, hogy a disznótoros finomságok mellett a fogópálinkákból is rendeznek versenyt, továbbá, a fesztivál célja a hagyományõrzés, a fiatalok bevonása a közösségi életbe.
Errõl beszélt a szentpéterszegi Berekné Bakator Tünde, aki egyértelmûen kijelenti, õk a fesztiválon azért töltenek hurkát és kolbászt, hogy a gyermekek láthassák, milyen is egy igazi disznótor. – Vágunk mi minden évben malacot, de akkor a feldolgozást az idõtakarékosság miatt hentes végzi, ezért fogalmuk sem lehet a gyerekeknek, milyen is egy hagyományos disznótor. Akár egy csapatépítõ tréning
– Jó a munkahelyi kollektíva és a fesztivál hangulata is kitûnõ, ezért vagyunk már itt harmadjára! – terelgeti a bélbe a hurkát komótosan Szabó Attila, akit a körülötte lévõk egyöntetûen a csapat fõnökének neveznek.
Berettyóújfaluból érkeztek és a járási hivatal dolgozói. Kijelentik, minden a fûszerezésen múlik, de hogy õk mibõl mennyit tettek az alapanyagba, nem árulják el. Egy évvel ezelõtt különdíjas kolbászt sikerült készíteniük. Hegedûszó mellett, nótázás közepette töltötték a hurkát a szentpéterszegiek egyik testvértelepülésérõl, Kémerrõl érkezettek. – Most csak tizenketten jöttünk, mert keresztelõ van a falunkban, de tavaly például egy busznyian voltunk. Mind a tíz alkalommal itt voltunk, szeretjük a szentpéterszegieket, oda-visszalátogatások éltetik a kapcsolatot – mondja Debrenti László, aki elárulja, nem jöttek üres kézzel. – Ötven szilvacsemetét hoztunk ajándékba. Ezt nálunk nem kell gondozni, úgy nõ, mint a gaz. Viszont nagyon jóféle pálinka lesz a szilvájából!
HBN-KZS
Eredmények
Hurka:
I. hely: Szentpéterszegi Sport Egyesület II. hely: Békéscsaba III. hely:Hajdú-Bihar Megyei Polgárõr Egyesület
Különdíj: Szentpéterszegi Polgárõr Egyesület
Kolbász:
I. hely: Szentpéterszegi Lövészegylet II. hely: Martfûi Gasztronómiai Egyesület III. hely: Hurka-KolbÁSZOK csapat
Különdíj: Járási Menyecskék és Legények csapata
Vándorserlegdíj: Szentpéterszegi Lövészegylet
Fogópálinka:
I. hely: Oláh Sándor – köszmétepálinka II. hely: Nagy Géza – birspálinka III. hely: Molnár József – szilvapálinka
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|