2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Fákat csavart ki, háztetõket rongált meg az ítéletidõForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-25 09:56:07
Címkék: Bihari hírek
Fákat csavart ki, háztetõket rongált meg az erõs, néhol viharos szél vasárnap az ország több megyéjében és a fõvárosban. A katasztrófavédelem munkatársainak, elsõsorban az ország nyugati felében, több mint 70 helyszínre kellett kivonulniuk - közölte az MTI.

F*ck

A lezuhant faágak több helyen is akadályozták a közúti és a vasúti forgalmat, illetve áramvezetékeket téptek le. Személyi sérülésrõl nem kaptak bejelentést.

Budafokon, a Tõke utcában egy tizenöt méter magas fa dõlt egy villanyoszlopra. A vezetéket áramtalanítani kellett, amíg a tûzoltók leemelték a fát az oszlopról.

Zuglóban, a Rákospatak utcában egy hasonló méretû fa kettéhasadt és kidõlt.

Szentendrén egy fa ágai a magasfeszültségû vezetékhez értek a Petõfi sétány közelében. Mivel a vezeték szikrázott, a 11-es út forgalmát korlátozni kellett, csak egy sávon haladhattak az autók, amíg az áramszolgáltató szakemberei el meg nem oldották a problémát.

Az erõs szél Óbudán, a Kiscelli utca egyik buszmegállójában meglazította egy korlát fémborítását, amit a tûzoltóknak kellett rögzíteniük.

A zalai tûzoltóknak vasárnap hajnaltól délig 13 helyszínen kellett beavatkozniuk a szélvihar okozta károk elhárításában, a legtöbb bejelentést Keszthelyrõl és térségébõl kapták.

Kidõlt fa az Idõkép olvasójának fotóján, Csóron.
Fotó: Hári Csaba / Idõkép
Villanyoszlopok

A keszthelyi Vásártéren egy autóra és azzal együtt villanyvezetékre dõlt fát távolítottak el, egy kilencemeletes lakóépület tetejérõl a szél által megbontott bádoglemezt is le kellett hozniuk. Az Erzsébet királyné útján garázsra dõlt egy fa, amelyet a villanyvezeték tartott meg, a Szendrey Júlia utcában pedig lakóház tetejét rongálta meg egy nagyobb méretû letört faág. A Zsidi úton egy üzlet bevásárlókocsi-tárolójának tetejét bontotta meg a vihar.

Termetes kidõlt fák okoztak forgalmi akadályt Zalaszántó és Alsópáhok külterületén, Somogysimonyi és Zalakaros között, illetve a Nagylengyelt Gellénházával összekötõ úton, esetenként teljes lezárást okozva. Zalakaroson a Csalogány utcában dõlt ki és zárta el az utat egy fa, Zalaegerszegen egy villanyoszlopot döntött meg, a Jánka-hegyen pedig áramvezetékre dõlt fát kellett eltávolítaniuk a tûzoltóknak.

Kisebb fajta viharkár Kónyon
Fotó: evi740501 / Idõkép
A mûvház teteje

Baranyában fõként kidõlt fák akadályozták a közúti közlekedést, leszakadt tartórúd, kitört ablaküveg, továbbá veszélyesen lógó lemezdarabok jelentettek veszélyt a közlekedõkre. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint vasárnap reggeltõl délig mintegy húsz esetben kellett beavatkozniuk a baranyai tûzoltóknak.

A pécsi Tüskésréti úton egy nagyméretû fa dõlt egy személyautóra, az Athinay úton is kidõlt fa tett kárt két autóban, az Építõk útján egy gyökerestõl kifordult platánfa dõlt egy garázssorra.

Pécsett a Bartók Béla úton, a Szilágyi Dezsõ utcában, illetve a 6-os fõúton a Hullámfürdõnél, valamint Pellérd és Pécs között, továbbá Ladon is egy-egy kidõlt fa okozott fennakadást a közúti közlekedésben.

Pécsett, a Laskó utcában és Keszü településen is megdõlt fa szakította le az elektromos vezetéket. A Dózsa György utcában telefonkábelt szakított le az erõs szél, egy belvárosi társasházról veszélyesen lógó bádoglemezdarabokat távolítottak el a tûzoltók.

Szentlõrincen, a vasútállomáson és a nyílt vasúti pályán is egy-egy kidõlt fa okozott gondot: az utóbbi helyszínen egy tízméteres nyárfa dõlt a vasúti töltésre.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírkarászon a szél megbontotta a mûvelõdési ház tetõzetét.
Kiöntött a Balaton, embereket mentettek a vízimentõk

A viharos erejû szél miatt délelõtt leállították a balatoni kompot, de azóta újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között, a Balatoni Hajózási Zrt., a menetrend szerinti hajójáratai, valamint a társaság sétahajói azonban nem közlekednek.

Galéria: Kiöntött Balaton Fenyvesnél (5 kép)
Fotó: Varga György / MTI

Négy emberrel a fedélzetén, törött kormánnyal hánykolódó vitorlás hajót mentett ma a Vízmentõk Magyarországi Szakszolgálatának ügyelete. A VMSZ központját kora délután riasztották azzal, hogy egy vitorlás a rajta levõ emberekkel bajba került. A vízmentõk ügyeletes mentõ csapata a Rupert mentõhajóval indult a megjelölt helyszínre, ahol rövid kutatás után rátaláltak az irányíthatatlanná vált hajóra és a fedélzetén levõ négy emberre. A hajót rövid idõ alatt vontára vették és az anyakikötõjébe vontatták.

A Balatonnál viharos erejû szelet mértek vasárap, több helyen 100 km/h óra feletti sebességet, a legmagasabb 117 km/h volt, Balatonfenyvesen ki is önött a medrébõl a tó.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!