2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Átsétáltak a hackerek a hamburgi reptér biztonsági rendszerénForrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-01-19 18:26:51
Kétszáz euróból készítettek kártyaolvasót, amivel azonosítási adatokhoz jutottak hozzá.

A Chaos Computer Club hackercsoport tévériportban bizonyította, milyen könnyen megszerezhetõek a lezárt területekhez szükséges belépési adatok az ott dolgozóktól.

A detroiti sikertelen merénylet után az utasok többségét jellemzõ szorongás és a repülõtereken megszigorított ellenõrzések közepette nagyot szólt Németországban a Chaos Computer Club hackereinek tévériporttal alátámasztott bejelentése: az ARD Kontraste címû mûsorában a biztonságtechnikai szakemberek bemutatták, hogy milyen olcsón és egyszerûen ki tudják játszani a repterek egyik védelmi rendszerét.

 

A nem túl bonyolult módszer a repülõtéri alkalmazottak chippel ellátott azonosító kártyáira épül, melyekkel az ott dolgozók a különféle védett, biztonsági zónákba is be tudnak lépni. A nagy német légi kikötõkben egy svájci cég rendszerét használják, ahol a chipkártyák és a kártyaolvasók rádióhullámok segítségével kommunikálnak.

Ezt használták ki a hackerek, akik kevesebb mint 200 euróból készítettek egy kártyaolvasót, mellyel a dolgozók kártyáiról le tudták olvasni az azonosítási adatokat (ehhez egy méternél közelebb kellett kerülni a leolvasandó kártyához, az ideális, észrevétlenséget biztosító távolság körülbelül 15 centiméter, például a mozgólépcsõn a dolgozó mellé kell állni, hiszen a legtöbb alkalmazott az övén vagy a nyakában hordja a plasztiklapocskát), majd az ezekbõl emulált hamis kártyával gond nélkül nyitották ki a védett zónák ajtajait.

A kísérlet színhelyéül szolgáló hamburgi repülõtér vezetõi a felháborodás hatására kompromittáltnak nyilvánították a svájci rendszert. Ugyanakkor minden érintett repülõtér hangsúlyozta, hogy biztonsági rendszereik többszintûek, e kártyák hamisítása messze nem tesz lehetõvé mindent. A gyártó kis késlekedéssel nyíltan elismerte a hiányosságot, de azzal védekeztek, hogy ez már több mint másfél évtizedes rendszer, mely már nem felel meg a mai biztonsági követelményeknek.

Az ügyben a belügyminisztérium képviselõje mellett megszólalt a német rendõrszövetség elnöke is, s mindketten a biztonsági rendszerek azonnali felülvizsgálatára, a legmodernebb technológiák alkalmazására szólítottak fel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!