2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
IMF: A nyugati bankok harmada menthetetlenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2016-10-08 10:45:12
Címkék: Bihari hírek
Európa és az Egyesült Államok legnagyobb bankjainak közel harmada már olyan rossz állapotban van, hogy a kamatkörnyezet javulása, de még egy komolyabb gazdasági fellendülés sem segítene a helyzetükön az IMF legfrissebb jelentése szerint – írja a Portfolio.hu.

Az európai bankok harmada, összesen 8 500 milliárd dolláros eszközállománnyal
és az amerikai bankok negyede, összesen 3 200 milliárd dolláros eszközállománnyal
"túl gyenge, hogy talpra álljon" az IMF szerint.

A valutaalap szerint alapvetõ változásra van szükség a bankok üzleti modelljében ahhoz, hogy a pénzügyi rendszer világszinten stabil és egészséges maradjon.

Összességében a pénzintézetek mérlege erõsebb, mint a válság elõtt, azonban nem képesek megfelelõ nyereséget termelni, amibõl növekedéssel sem fognak tudni kikerülni.

Az euróövezet bankjai a 2004 és 2006 között megszerzett nyereségük kevesebb mint felét teszik zsebre jelenleg, ez az IMF szerint a gazdaság gyenge teljesítménye és az alacsony, sõt néhol negatív kamatok miatt van, ezeknek visszafordítása viszont már nem sokat segítene a kialakult helyzeten.

Mindezek mellett a bankok tõkepiaci aktivitása is visszaszorult, az innen szerzett bevétel a válság elõttinek harmadára esett vissza. Európában még közrejátszott a bankok hitelezésbõl fakadó magas vesztesége is. Részben a szabályozók szigora is hozzájárul a gyengélkedéshez; a nagy európai pénzintézetek tõkearányos megtérülési mutatója 11,4 százalékot esett, míg az amerikai bankoké 3 százalékot.

Az IMF jelentésében átfogó megoldás létrehozását sürgeti, szerintük
néhány európai országban "nem lehet tovább halogatni" a reformokat.

A valutaalap szerint a gyenge bankokat ki kell vonni a piacról, a bankszektornak pedig konszolidálódnia kell.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!