2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
BIHARI VADÁSZTÁRSASÁGOK (Petõfi Vadásztársaság- Biharkeresztes)Forrás: B.Kiss Andrea
Utolsó módosítás: 2008-10-15 22:15:40
Egy jól mûködõ, anyagi gondoktól mentes vadásztársaság. Röviden ez jellemzi a biharkeresztesi Petõfi Vadásztársaságot, amirõl az elnökkel, Szabó Vincével beszélgettem.

Bár maga a biharkeresztesi vadásztársaság több évtizedes múltra tekint vissza, Szabó Vince csupán három éve áll elnökként az élén.Mint mondta, sok munkája, energiája fekszik abban, hogy az akkoriban jelentõs minuszokkal küzdõ szervezet helyett mára egy remekül mûködõ, stabil anyagi alapokon nyugvó, megbízható tagságból álló társaságot vezethet. Amikor átvette a vezetõi posztot, közel hetven tagot számláltak, de idõközben a  nem oda való emberek lemorzsolódtak. Jelenleg negyvennégy aktív tagot, és néhány tiszteletbeli tagot tudhatnak magukénak. A tiszteletbeli tagok azok a hetven éven felüli régi vadásztársak, akiknek már nem kell tagdíjat fizetniük.


A területek újra felosztása nem nagyon érintette a társaság vadászterületét, csupán Nagykereki vitt el tõlük egy keveset, így 17.500 hektárnyi vadászterülettel rendelkeznek. Vadállományuk óvatos becslések szerint megközelítõleg 1000 õzbõl, 1500-2000 nyúlból, és egyéb apróvadból áll, de vaddisznó is akad a területen. Az elhullás nem számottevõ. A társaság fõ bevétele az éves tagdíjból, (120.000 Ft/fõ) és a  bérvadászatból tevõdik össze. Szabó Vince elnök elégedett az anyagi helyzetükkel. Számokat nem kívánt közzé tenni, mert mint mondta, így is vannak irigyeik azért, mert sikeresen mûködnek. Öt vadõrt, egy adminisztrátort, és egy könyvelõt alkalmaznak. A munkabérek és járulékaik, valamint a vadászház fenntartása jelentik a fõbb kiadásokat. Megjegyezte azonban azt is, hogy a vadászház bevételt is hoz, hiszen szálláshelynek, étkeztetésre, rendezvényekre ki szokták adni.

 

Szabó Vince mezõgazdasági vállalkozóként dolgozik, szárítóüzeme, magtára is van, így a vadak etetésére innen évente az 500-1000 mázsa takarmány kijön. Továbbá szerencsésnek tartja magukat a terület fekvése miatt is, hiszen a határõrség jelenléte, a velük való remek együttmûködés nagyban gátolja az orvvadászatot.

Az idényre 1000 darab nevelt fácánnal készültek, amit kibocsátanak a vadászatra. Ezen kívül a fácánszaporulat is olyan szinten van náluk, hogy tudnak vele gazdálkodni.

 

Más vadásztársaságokkal, és az ellenõrzõ szervekkel jó kapcsolatban állnak. Az alapszabályuk is nagyon jó, és alaposan megnézik, kit vesznek fel maguk közé új tagnak. Aki üti a mércét, azt is csupán próbaidõre veszik fel. Szabó Vince azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a magas tagdíj kompenzálására a tagok éves szinten 35-40 darab fácánt, 5-6 nyulat és 1 õzet vihetnek haza.

 

Rendezvényük az elmúlt idõszakban nem volt, de ennek sem anyagi okai voltak, hanem igény nem mutatkozott rá a tagság körében. A tagságot fegyelmezettnek tartja, akik szívvel-lélekkel tevékenykednek a vadásztársaságért, a tisztességes vadászatért, ami a hobbijuk. Az elnök szerint,ha egy vadásztársaság életét nem árnyékolják be az anyagi gondok, akkor nincs belsõ feszültség sem.

Hozzászólások
Beküldte: stüszi (2009-04-30 00:29:06)

Annyi talán hiányzik a leírtakból, hogy a területen szinte minden évben esik gímszarvas is, gyakran több is. Arany, ezüst és bronzérmes bikák is kerültek terítékre. A gímszarvas elejtése mennyiségi és minõségi korlátozás nélkül - persze a tervszerû elõirányzaton belül - a tagok jogai közé tartozik. Remek lehetõség kínálkozik továbbá vízivad vadászatra is.

Ja, és három év kihagyás után idén végre igazán pompás vadászbált rendeztünk.

Köszönet a stabil helyzetért az IB-nek és a tagságnak!

 

Üdv: Stüszi

 

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!