2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Megszüntetnék a tartós tankönyveket a kicsiknélForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2017-02-23 17:50:54
Címkék: Bihari hírek
Végleg kivezetik a tartós tankönyveket az iskolák első és második osztályából - írta a Magyar Nemzet Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oldalán olvasható tervezet alapján.

Tavaly óta az 1–2. évfolyamon már nem kötelező tartós tankönyvet használni, de az erre vonatkozó rendelet eddig nem módosult, mostantól azonban ezeket a könyveket kivezetik az említett két évfolyamból – közölte a Magyar Nemzet.

Az Emmi a hatásvizsgálat szerint most azzal az indokkal hátrált ki az intézkedés mögül, hogy „életkori sajátosságok, valamint az első évek tankönyveihez fűződő érzelmi kapcsolat miatt mindenképp előnyös a kisiskolások saját tankönyvekkel való ellátása.”

A tárca szerint a kivezetés mindössze 600 millió forintos többletköltséget jelentene az állami fenntartású iskoláknak, de miután ez már beépült a tankerületi központok költségvetésébe, az intézkedés pluszforrást csak a nem állami – tehát alapítványi és egyházi – fenntartóktól igényelne.

Ennek összege számításaik alapján 112 millió forint lenne.

A tartós tankönyvekről szóló intézkedést először a 2013/2014. tanévi tankönyvrendelés során kellett alkalmazni az általános iskolák első évfolyamán, majd tanévenként felmenő rendszerben.

A kötelező tartós tankönyvek rendszere azonban évek óta szakmai tiltakozást váltott ki. Tavaly a Meixner Pedagógiai Egyesület petíciót is indított, hogy töröljék el az intézkedést az első négy évfolyamon, szerintük ugyanis megnehezítette az alsó tagozatos gyerekek oktatását, hogy semmit sem jelölhettek meg a szövegben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!