2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Melegétel utalvány: Akkora a joghézag, hogy csak naForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-02-16 19:27:23
Noha a melegétkeztetési utalványt (miként az a nevében is benne van) eredendõen melegétkeztetésre találták ki, ez soha nem volt teljesen így.

Az utalványokat több áruházlánc elfogadja; az egyik csak a grillpultnál, a másik konzervekért és mirelit-termékekért cserébe, sõt elméletileg a gyerek ebédjét is kifizethetnénk vele.

Kire vonatkozik?

Nehéz helyzetben vannak azok, akik melegétel-utalvánnyal próbálnak meg valamiféle szolgáltatást igénybe venni, de azoknak sem egyszerû az élete manapság, akiknek ezeket az utalványokat be kellene fogadni. Többek szerint ugyanis akkora joghézag tátong ezen a területen, hogy csak na.

Iklódyné Szilágyi Katalin derecskei jegyzõ például arról számolt be, hogy a városban a köztisztviselõknek és közalkalmazottaknak cafetériaként juttatott melegétel-utalványok az önkormányzat saját konyháján felhasználhatók, a külsõ utalványokkal azonban egyelõre nem tudnak mit kezdeni.

Az okokról a fõzõkonyhát üzemeltetõ Derecskei Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetõje beszélt. – Noha a melegétel-utalványokra valóban rá van írva, hogy közérkeztetésre is felhasználhatók, de ez csak az utalvány gazdájára vonatkozik. Arra tehát nincs lehetõség, hogy mondjuk a szülõ a munkahelyén kapott melegétel-utalvánnyal fizessen a gyermeke óvodai, iskolai ebédjéért. Itt nyilvánvalóan joghézag van – fogalmazott Véghsõ Zoltán igazgató. Tõle tudtuk meg, hogy közétkeztetésrõl lévén szó, az utalványt az iskola fogadhatná el, csakhogy az intézménynek nincs konyhája. Az is probléma, hogy az utalványok forgalmazóit jutalék illeti meg, amit az iskola, óvoda nem tudna kifizetni.

Csak a dolgozóknak

Kísértetiesen hasonló gondokkal küzd a magyarhomorogi települési önkormányzat is. Nagy Barna polgármester arról tájékoztatott, hogy a rendeletük értelmében a köztisztviselõknek és a közalkalmazottaknak étkezési kedvezményt biztosítanak (az utalványokkal a helyi konyhán étkezhetnek), külsõ forrásból származó utalványokat azonban nincs módjuk elfogadni.

Ugyanez a helyzet Nagyhegyesen, ahol a saját dolgozóik étkezési támogatása nem probléma, idegen utalványokat azonban az üzemi konyhán nem fogadnak be. „Ez nem kedv vagy jóakarat kérdése. A melegétel-utalványok után ugyanis a forgalmazókat jutalék illeti meg, márpedig ilyen jutalék fizetésére a jogszabály sem az önkormányzatnak, sem az intézményeinek nem ad lehetõséget" – osztotta meg velünk álláspontjukat Bajusz Istvánné polgármester.

 

 

Érvek, ellenérvek

  • Csak melegétel vehetõ érte
  • Grillpultnál is elfogadják
  • Konzervért és mirelitetért
  • Változott a szabályozás
  • Minden maradt a régiben

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!