2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Uniós segítséget kérnek a franciákForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-01 19:18:29
A Nyugat-Európán végigsöpört hurrikán erejû széllökésekkel kísért vihar már legkevesebb 53 ember halálát okozta. A Xynthia névre keresztelt ítéletidõ Portugália, Spanyolország, és Franciaország után ...

Németország, Belgium és Hollandia felé vette az irányt. A legtöbben Franciaországban haltak meg, a kormány uniós segítséget kér a károk helyreállításához.

A hatalmas vihar mindenfelé fák és villanyvezetékek tucatjait döntötte ki, sok települést elárasztott a víz, míg másutt, például a spanyolországi Baszkföldön bozóttüzek keletkeztek.

A "Xynthia" névre keresztelt vihar az Atlanti-óceán felõl érkezett - volt, ahol óránként 150 kilométeres erejû széllökéseket okozott, így a portugál, és francia part menti településeken sokfelé 8 méteres magasságig korbácsolta fel a hullámokat.

Portugáliában és Franciaországban több település teljes egészében víz alá került. A halálos áldozatok közül a legtöbben az otthonaikban fulladtak meg a hirtelen érkezõ árvíztõl - de voltak, akiket a széllökésektõl felemelt különbözõ repülõ tárgyak találtak el.

Portugáliában egy 10 éves fiúra, Spanyolországban autósokra, Németországban pedig egy erdõben sétáló férfira dõlt fa. A kidöntött villanyvezetékek miatt nagyjából egymillió háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás Franciaországban, míg másutt a vihar fennakadásokat a közúti-, légi-, és vasúti forgalomban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!