2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Süketnéma gyerekeket molesztált egy papForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-25 11:59:40
Újabb kínos ügy a Vatikán számára: a The New York Times címû lap birtokába jutott dokumentumok szerint Wisconsin államban évtizedeken át molesztált gyerekeket egy pap.

A már elhunyt Lawrence Murphy a vád szerint mintegy 200 süketnéma fiút bántalmazott. Az esetekrõl a winsconsini püspökök is tudtak, sõt az akkor még bíboros Joseph Ratzingernek a jelenlegi pápának is szóltak az esetekrõl. Ratzinger azonban az egyház védelme érdekében eltussolta az ügyet. Így helyén maradhatott a pedofil pap Amerikában.

Murphy egy süketnéma gyerekeket oktató iskolában tanított. Itt molesztálta a fiúkat. Amikor az ügy kipattant, levélben fordult Ratzinger bíboroshoz (a mostani XVI. Benedek pápához) segítségért, hogy ne büntessék meg és, hogy folytathassa munkáját papként. Megbánásról és rossz egészségi állapotáról is írt levelében. A most folyó vizsgálat szerint nem jött válasz a kérésre, de leállították az eljárást a pap ellen. A férfi 1950 és 1974 között tanított az iskolában, késõbb, haláláig pedig papként Wisconsinban. A gyerekmolesztálásokat hivatalosan soha senki nem vizsgálta ki, és nem kezdtek eljárást a pedofil egyházfi ellen.

Az ügy most úgy került elõ, hogy öt egykori diák, évtizedes hallgatás után pert indított a Milwaukee fõegyházmegye ellen. Ügyvédjeik szerezték meg a titkos egyházi iratokat, amelyekbõl kiderült, hogy a püspökök, sõt Ratzinger bíboros is tudott a gyerekmolesztálásokról. A jelenlegi pápa 1981 és 2005 között a Vatikánban a hittani kongregációt vezette, amely egyebek mellett a meggyanúsított papok esetében dönthet felelõsségre vonásukról is.

A gyerekmolesztálási ügyek az utóbbi idõben megtépázták a katolikus egyházat. Nem csak Amerikában, hanem Európában is egyre több esetre derül fény: legutóbb az ír hívõktõl kért bocsánatot a pápa. De voltak pedofil ügyek Ausztriában, Hollandiában és Svájcban is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!