2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Falánk madarakkal viaskodnak a gazdákForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-25 14:06:46
Vadludak eszik ki a földbõl a vetõmagokat a dél-lengyelországi földeken. A gazdák tehetetlennek érzik magukat, mert tavasszal vadászati tilalom van érvényben. Kárukat pedig senki sem téríti meg.

Végveszélyben a vetés: éhes vadlibák köröznek a szántóföld felett. Emiatt dühösek a helyi parasztok - a madarak minden elvetett magot kiesznek a földbõl. Akármit is csinálnak.

„Még a madárijesztõ sem segít. Nem félnek tõle a madarak” - panaszolta az egyik asszony.

A földmûvesek szerint a vadlibák csak az egészséges, jó vetõmagot eszik ki a földbõl. Tehetetlennek érzik magukat a gazdák: szerintük a megoldás az lenne, ha lelõhetnék a falánk madarakat. Ám a vadlibák védettek. Csak december 20-a után, egy rövid ideig lehetne rájuk vadászni, ám akkor, költözõmadarak lévén, nincsenek a környéken.

Mások azt nehezményezik, hogy a biztosítóknál nem lehet madarak ellen biztosítani a szántóföldeket. Pénzt egyedül a vadásztársaságoktól remélhetnek a gazdák, de csak, ha nagyvadak teszik tönkre a vetést. A helyi önkormányzat úgy próbál rajtuk segíteni, hogy elengedik a földmûvesek adójának egy részét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!