Utolsó módosítás: 2018-04-22 20:44:57 |
|
Hurkatésztalevest kóstoltunk, utána kacsás kását és gombótát kaptunk. A bihari térség egyik gasztronómiai nagyhatalma kétségtelenül Szentpéterszeg, hiszen a téli disznótoros után tavasszal is rendez egy hagyományőrző étel-ital fesztivált. A XV. Tavaszköszöntő Nap szombaton volt, és a korábbiakhoz képest alaposan átalakult az esemény.
Két helyszínen is
– Másfél évtized után úgy gondoltuk, ideje lenne megújulnunk. A településünk civil szervezeteivel való ötletelésünknek az lett a végeredménye, hogy a faluházi keretek közül kihozzuk a fesztivál egy részét a faluközpontba, a tájház mellé, ahol mintegy majálisi hangulatot teremtve tartjuk meg a fesztivált – beszélt a változás hátteréről Vadászné Marika, a Faluház vezetője.
– A civilekkel megbeszéltük, hogy ki mit főz. A lényeg, hogy az a településünkön hagyományos étel legyen. Az alapanyagot a főző csapatok hozták, a helyet mi adtuk. Itt van két testvértelepülésünk is, Kémer és Szentjobb. Ők is elhozták a maguk jellegzetes ételeiket, és a kémeriek még bort is mellé. Ezzel együtt természetesen megmaradt a tavaszköszöntő korábbi gasztronómiai versenye. A településünkön élők a legkülönbözőbb ételeket, süteményeket és italokat összesen tíz kategóriába nevezhettek a versenyre. Boros László Venesz-díjas mesterszakács és Jager Istvánné séf végigkóstolja mindegyiket és meghozza a sorrendet. Mindemellett természetesen játszóház van a gyerekeknek, jött egy kerékpáros-bemutató csoport, késő délután, amikorra elfogyasztottuk a finomságokat, pedig a helyei csoportok lépnek fel.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|