2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
12 év után engedtek szabadon egy túsztForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-31 11:26:06
Szabadon engedték Pablo Emilio Moncayo õrmestert a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erõk gerillái kedden. A katona apja egyedülálló kampánnyal küzdött a fiú szabadulásáért.

"Nem tudják, milyen csodálatos újra látni a civilizációt" - mondta Moncayo, miután kiszállt a helikopterbõl és 12 év után megölelhette apját.

A most 32 éves Pablo Emilio Moncayo õrvezetõt még 1997 decemberében rabolták el marxista gerillák. Az idõközben õrmesterré elõléptetett férfi volt az egyik leghosszabb ideig raboskodó túsz Kolumbiában. A tárgyalások eredményeként és a Nemzetközi Vöröskereszt segítségével nyerhette vissza szabadságát.

Moncayo apja évekkel ezelõtt egyedülálló kampányba kezdett fia kiszabadulásáért. Lánccal a nyakában és a kezén gyalogosan szelte át Kolumbiát, hogy felhívja Pablo sorsára a figyelmet. A "Békegyalogos" járt Venezuelában, Ecuadorban valamint Franciaországban, Spanyolországban és Németországban, 2007-ben pedig a pápa is fogadta õt a Vatikánban.

A FARC becslések szerint még 21 katonát és rendõrt tart fogva sok civil túsz mellett. A baloldali lázadószervezet nemrég kizárta, hogy túszok szabaduljanak, amíg Alvaro Uribe kormánya nem engedi el 500 bajtársukat. Bár Bogota következetesen elzárkózik a fogolycserétõl, a FARC az utóbbi idõben számos politikust és katonát engedett szabadon. A leghíresebb rab Ingrid Betancourt egykori elnökjelölt volt, aki hat és fél év fogság után 13 társával együtt máig tisztázatlan körülmények között nyerte vissza szabadságát 2008 júliusában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!