2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétőlForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-11-16 06:23:30
Címkék: Bihari hírek
A kormány nem támogatta az ITM javaslatát, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem is tervezik, hogy újratárgyalják.

 

Most már szinte biztosan nem módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény, nem emelik a műanyag zacskókra és egyéb környezetszennyezőnek ítélt termékekre kivetett díjat – írja az Mfor. A kormány ugyanis nem támogatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium erről szóló módosító javaslatát.

A lapnak a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette, a kormány nem a hatályba lépés késleltetéséről döntött, hanem a tervezet egésze lekerült a napirendről. A miniszter szerint ugyanis az uniós kötelezettségeink teljesítése egyelőre nem indokolja a környezetvédelmi termékdíjak átalakítását a tervezett módon.

A tárca még szeptember végén tette közzé tervezettét, amely ellen az ágazati szereplők szinte azonnal tiltakozni kezdtek, mondván, túl nagy terhet rak rájuk a díj alapjának módosítása, a díjak változása. A Budapesti Kereskedelmi is Iparkamara kereskedelmi tagozatának vezetője, Szatmáry-Jähl Angéla az októberi Kamarai Napok rendezvényen jelezte, hogy a törvény hatályba lépésének elcsúsztatását kérik. Akkor az Mfornak kifejtette, hogy sem a kereskedelem, sem a környezetbarátabb szatyrok, zacskók előállítására képes iparág nem áll készen a váltásra, szerinte ehhez több évre lenne szükség.

A kormányzat már tavaly is nekifutott a műanyag zacskókra vonatkozó termékdíj emelésének, de akkor is visszakozott: az utolsó pillanatban azonban az erre vonatkozó pontot kivették a törvényjavaslatból, mondván, az Európai Unió még nem fogadta el a hulladékgazdálkodási szabályozás elveinek, fogalmainak, főbb rendelkezéseinek, illetve a tagállamokat érintő hulladékgazdálkodási célkitűzéseknek a módosítását.

Néhány hete a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, amikor az EP strasbourgi ülésén az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szavaztak. Az ülésen végül elfogadott határozat alapján 2021-től betiltanák többek között a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat, amelyeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A képviselők az Európai Bizottság eredeti javaslataiban szereplő termékek listájához hozzáadták az "oxidatív biológiai úton lebomló műanyagokból készült" árukat, például zacskókat, illetve az expandált polisztirolból készült étel- és italhordókat.

A Fidesz akkor azzal indokolta a tartózkodást, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.
Érdekesnek

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!