2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Nincs elég tetőfedő az országban, tavaly összesen 23-an tanulták ezt a szakmátForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2019-02-19 18:35:16
Címkék: Bihari hírek
Egyre súlyosabb hiány van tetőfedőből, ácsból és szigetelési szakemberekből.

 

Annyira nincs elég tetőfedő az országban, hogy számos magán és kereskedelmi célú építkezés késik vagy marad el emiatt - mondta az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója egy sajtóbeszélgetésen a Portfolio beszámolója szerint.

Szalai Levente azt mondta, a kamarákkal és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségével (ÉVOSZ) közösen programot dolgoznak ki a közép-és felsőfokú oktatásra és a szakmák népszerűsítésére, mert mint mondta, a nemrég indított 9 hónapos OKJ-s képzés csak átmenetileg segíthet, állami beavatkozás nélkül pedig még drámaibb lesz a helyzet.

Szalai adatai szerint tavalyelőtt mindössze 43 tetőfedő végzett nappali képzésben, tavaly már csak 23, és ácsokból is egyre kevesebb kerül a piacra: 2017-ben még 127-en, tavaly csupán ötvenen szereztek ilyen ismereteket. Szigetelési szakemberképzés pedig egyáltalán nem folyik, holott égető szükség lenne erre is.

Miheller Gábor, a Bramac márkát is gyártó BMI magyarországi ügyvezető igazgatója azt mondta, a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szak kivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövid távon is biztosítaná. A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország cégcsoport ezért közös képzést és helyi szintű akciókat indít, valamint a cégcsoport a terméktervezés során is előtérbe helyezi a szakemberek igényeire tervezett megoldásokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!