2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Munkajogi kérdéseket tisztáznak a JogpontokbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2019-04-24 20:36:12
Címkék: Bihari hírek
Tanácsokat adnak, viták rendezésében segítenek az iroda munkatársai.

Fotó: Matey István

 

Az elmúlt csaknem három évben mintegy 10 ezer 200 ügyben keresték fel az ingyenes jogsegély szolgálatot nyújtó irodákat Hajdú-Biharban; az esetek felében munkajogi kérdésekkel – összegezte Rettich Tamás, az „Észak-alföldi jogpontok” projektvezetője, az IPOSZ főtanácsosa szerdán a debreceni Ifiházban, a program eredményeit bemutató és tapasztalatainak cseréjét segítő rendezvényen. Hozzátette: bár a projekt tervezett zárása 2019. június 30., folyamatban van a meghosszabbítása, így előreláthatólag 2021. december 31-ig áll majd az ügyfelek rendelkezésére.

 

Tanácsadás

A Jogpont országos irodahálózat 2016. július 1. óta elérhető, egy európai uniós projekt keretében működik, ingyenesen nyújt jogi tanácsadást az érdeklődőknek négy területen: munka-, cég-, TB- és adójog. Az észak-alföldi régióban (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékben) 29 településen 34 iroda munkatársaihoz mostanáig mindösszesen 32 ezer ügyben fordultak jogi tanácsért a polgárok.

 

Fotó: Matey István

– Nem hagyományos ügyvédi tevékenységről, nem konkrét pereskedéséről van szó, információt tudunk adni – hangsúlyozta dr. Dobrossy István ügyvéd. – Habár elsősorban a munka világával kapcsolatban nyújtunk felvilágosítást, minden érdeklődőnek igyekszünk segíteni, így ingatlanügyben vagy adás-vétel tárgyában is történt már tanácsadás. Elmondhatjuk, hogy a projekt nagyban hozzájárult az állampolgárok jogismeretének, jogtudatosságának fejlődéséhez.

 

Kollektív kérdések

Elhangzott: az ügyfelek 52 százaléka munkavállaló, de akadnak nyugdíjasok, álláskeresők és gyesen, gyeden lévők is. Sokan keresik a Jogpont irodákat azért, mert vállalkozást szeretnének indítani, és arról érdeklődnek, hogyan lehet ezt gördülékenyen megtenni.

 

Fotó: Matey István

A Jogpont irodák együttműködnek az Ipartestületek Országos Szövetségével és a Munkástanácsok Országos Szövetségével, ami azért fontos, mert a kollektív munkajogi viták rendezésére is van lehetőség.

– Az Alternatív Vitarendezési Szolgálat keretében a munkáltatók és a kollektívák képviselői; szakszervezetek, üzemi tanácsok megbízottai vesznek rész tanácsadáson, megbeszélésen azzal a céllal, hogy elkerüljék, vagy megoldják a vitás helyzeteket. Régiónkban 29 ilyen ügyet zártunk le eredményesen. Meg kell jegyezni, gyakran a munkáltatók fordulnak hozzánk, mert ők is keresik az utat arra, hogyan lehet rendezni a kollektív partnerekkel a kérdéseket – mondta el dr. Rab Henriett, a Debreceni Egyetem docense.

SzT

Hajdú-Bihar megyében Balmazújvárosban, Berettóyújfaluban, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Hajdúhadházon, Hajdúszoboszlón, Hajdúnánáson, Hosszúpályiban, Létavértesen, Püspökladányban működik iroda, ahol anonim és ingyenes a tanácsadás. Telefonon az ingyenesen hívható 06-80-77-88-00 számon érhető el, és e-mailen is fogadják a kérdéseket. Adott időpontokban azonnali online válaszokat is kaphatnak az ügyfelek. Bővebb információ: www.jogpontok.hu.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!