2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Több repülõ indulhat útnak EurópábanForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-20 14:29:25
Öt nap szünet után három gép is felszállhatott hétfõ este Európa egyik legforgalmasabb légikikötõjébõl, az amszterdami Schiphol reptérrõl. New Yorkból pedig már Párizs felé tart a napok óta elsõként útnak indult tengerentúli járat.

Ugyanakkor, a még mindig sûrû vulkáni hamufelhõ miatt több európai ország továbbra is kénytelen érvényben tartani a légtérzárlatot. Az uniós közlekedési miniszterek döntése értelmében keddtõl három zónára osztják a kontinens légterét: tiltott, akadálytalanul repülhetõ és kockázatosnak minõsített körzetekre.

A Lufthansa német légitársaság hétfõ este azt ígérte, hogy hosszú távú járatait kedden már menetrendszerûen elindítja. Közleményükben azt mondták, hogy erre külön engedélyt kaptak a német légügyi hatóságoktól. A bejelentés szerint a légitársaság pilótái nem annyira a mûszerekre, inkább saját érzékszerveikre, illetve a földi irányítótornyokra támaszkodnak majd a fel- és leszállásnál mindaddig, ameddig Németország teljes légterét meg nem nyitják A német hatóságok döntése értelmében ez kedd délután 2 óra elõtt nem várható.

Nagy-Britanniában az Izland felõl érkezõ újra sûrûbb hamufelhõ miatt még kérdéses, hogy mikor nyithatják meg a légteret.

Az uniós közlekedési bizottság egyik hivatalnoka a BBC, brit közszolgálati médiumnak elismerte, hogy voltak hibák a közösség országainak döntéshozatalában az európai légtér lezárását illetõen. Helen Kearns azt mondta, hogy bár az országok azonos tudományos információk alapján léptek, ezekbõl különbözõ következtetéseket vontak le, és a döntéshozatalba nem nagyon vonták be a többi uniós országot.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) korábban Európa szégyenének nevezte az izlandi vulkáni hamu okozta káoszt és közlekedési zavart. A szövetség szerint a légitársaságok vesztesége meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!