2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Mérnökhiány is van, nem csak kőművesből van kevésForrás: portfolio.hu
Utolsó módosítás: 2019-05-12 06:49:35
Címkék: Bihari hírek
Vészes az építő mérnökök elvándorlása, de reformra szorul a felsősokú képzés is. A szakmunkás utánpótlás egyáltalán nem megoldott, kevesen akarnak kőművesek, ácsok lenni - festettek nagyon borús, de reális képet a Portfolio szerdai Építőipar 2019 című konferenciáján.

Mi az építőipari munkaerőhiány legfőbb oka? - tettük fel indításként a kérdést a résztvevőknek. Nem meglepő módon a többség arra szavazott, hogy nagyon alacsony az iparág elismertsége, presztizse, illetve súlyos gát a szakképzett munkaerő külföldre vándorlása.

 

Érdekes, hogy a legkevesebben az alacsony béreket jelölték meg, noha tudható, hogy a jövedelmeket vizsgálva a 19 legfontosabb ágazat közül az építőipar a 17. helyet foglalja el - kommentálta a szavazás eredményét a moderátor dr. Lovas Tamás, a BME oktatási dékánhelyettese, majd a munkaerőhiány megoldási lehetőségeiről kérdezte a beszélgetés résztvevőit.

 

 

Derczó István, a Weinberg 93 Építő Kft. ügyvezetője a skandináv modell követését sürgette, vagyis a felsőfokú szakképesítésű emberek igenis keressenek 20-30 százalékkal többet, mint a szakmunkás. Mérnökből is hiány van, csökken a végzős hallgatók létszáma, itt is jelentős béremelés kellene - mondta Dr. Joó Attila László, a BME gazdasági dékányhelyettese, az Építőmérnöki Kar képviselője.

 

Puskás András, a Puskás Művek Bádogosipari Kft. ügyvezetője szerint minden szinten hiány van, jól képzett felsővezetőből is. Utalt rá, hogy ma 3 bádogos, szigetelő nulla, ácsból legfeljebb két tucat szakmunkástanuló van.

 

Mi segíthet a szakmai kompetencia növelésében egy-egy munkavállalónál? - kérdeztük a hallgatóságot. A részvevők zöme arra szavazott, hogy évente legyenek továbbképzések az egyetemek, a vállalatok vagy a kamarák szervezésben. Ezt valamiféle külső anyagi ösztönzéssel is párosítanák.

A munkaerő megtartása a kivitelezői cégeknél is kötelező lecke, sorolták a megszólalók. Egyebek mellett ezért költ egyre többet a felkészült vállalat a dolgozók elhelyezésére. Patkó Veronika, a Rossimo Kft. ügyvezetője utalt arra, hogy manapság a munkásszállók kihasználtsága 95 százalékos, sőt, egyre több ilyen épül országszerte. Közepes panzió is üzletet találhat abban, hogy elszállásolja a szak-és segédmunkásokat, de szakmai háttér nélkül ez nem lesz sikeres. Több önkormányzat is belevágott ebbe, de zömük kihagyta az üzemeltetői és kivitelezői szakmát és ez visszaüthet - mondta a képviselő.

 

Fotó: Pictorial Collective

 

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!