2024. június 13. Csütörtök, Antal, Anett.
 
Nem igaz, hogy a koronavírus alatt kitisztult víz miatt tértek vissza a hattyúk VelencébeForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2020-03-22 08:00:49
Címkék: Bihari hírek
Az egész világon tomboló koronavírus-járvány több mellékes hatással is bír, így előbb Kínában, majd Olaszországban figyelték meg a légszennyezés mértékének drasztikus csökkenését azután, hogy az egyes kormányzatok otthonmaradásra kötelezték az embereket.

Az viszont nem igaz amibe a Mashable, majd miattuk az Index is belefutott, miszerint a kiürült városokba rég látott állatok tértek volna vissza nagy számban a koronavírus miatt.

A Mashable több (téves) Twitter-bejegyzés kapcsán írta, hogy

  • Velencében visszatértek a hattyúk a kihalt csatornákba,
  • Cagliariban delfineket látni,
  • Kína egyes részein pedig a kukoricabortól részeg elefántborjak ájuldoznak az üres teaültetvényeken.

A hattyúkról készült képek valójában teljesen hétköznapiak, a Velence külvárosának számító Buranóban rendszeresen feltűnnek. A velencei/cagliari delfinek valójában a több száz km-rel odébb található Szardínián készült fotó főszereplői, új, téves kontextusba helyezve, míg az elefántokkal ugyanaz a helyzet, mint a hattyúkkal: rendszeresen bevetik magukat a teabokrok közé, de nem részegségtől ájult állapotban – szedte össze a hoaxokat a National Geographic.

While humans carry out social distancing, a group of 14 elephants broke into a village in Yunan province, looking for corn and other food. They ended up drinking 30kg of corn wine and got so drunk that they fell asleep in a nearby tea garden. ????

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren
258 E ember beszél erről

A velencei hattyúk és tiszta csatornák esetében viszont csak az állítás egyik fele téves: a csatornák tényleg szinte teljesen átlátható szintre tisztultak azzal, hogy nincs rajtuk forgalom, és senki nem kavarja fel a leülepedett iszapot. Ez viszont nem jelenti egyúttal a vízminőség javulását is a helyi polgármester szerint.

Ezzel érvel az eredeti posztot megosztó indiai Kaveri Ganapathy Ahuja is, aki szerint még úgy is fontos a bejegyzése, hogy a hattyúk jelenléte mindennapos, hiszen a víz tisztaságára hívja fel a figyelmet, áll a NG cikkében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek