2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bûnösnek vallotta magát a merénylõForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-22 10:51:32
Bûnösnek vallotta magát hétfõi meghallgatásán az a férfi, akit a meghiúsult májusi New York-i bombamerénylet elkövetésével gyanúsítanak.
Faisal Shahzadot a többi között terrorizmussal, és tömegpusztításra alkalmas fegyver használatának kísérletével vádolják. Miután a pakisztáni származású amerikai állampolgárt elismerte bûnösségét, ügyében nem lesz tárgyalás. A bíróság októberben hoz ítéletet, amely várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés lesz.

New York egyik legismertebb pontját, a Times Square-t május elsején kellett kiüríteni, miután egy ott parkoló furgonban házi készítésû bombát találtak, amely azonban nem megfelelõen mûködött, és csak lángra kapott, de nem robbant fel. A füstölgõ autóra egy utcai árus lett figyelmes, õ értesítette a rendõrséget, akik kiürítették a teret és megkezdték a nyomozást. A merényletkísérlettel kapcsolatban két nappal késõbb az amerikai város nemzetközi repterén egy Dubaiba tartó gépen fogták el Faisal Shazad-ot. A harminc éves férfi ellen tíz pontban emelt vádat az ügyével foglalkozó szövetségi vádesküdtszék.

Shazad most mind a 10 pontban bûnösnek vallotta magát, és azt mondta, hogy ezt legszívesebben "még százszor megtenné". A 30 éves férfi "muzulmán katonának" nevezte magát, és közölte, hogy tettével meg akarta mutatni az Egyesült Államoknak, hogy ha nem vonul ki Irakból és Afganisztánból, akkor ilyen támadásokra számíthat. Elmondta, hogy szándékosan választotta a Times Square-t, illetve a szombat esti idõpontot, hogy minél több legyen az áldozat. Vallomása szerint autójában összesen három házi készítésû bombát helyezett el, ezeket begyújtotta, két és fél percet a közelben várt, de miután nem hallotta a robbanást, elsétált a New York központi pályaudvaráig, és hazament.

Shahzad kihallgatása során az FBI nyomozóinak elismerte, hogy 2009 decemberében Pakisztánban járt, ahol táliboktól megtanult bombát készíteni. Pakisztáni segítõi késõbb két részletben 12 ezer dollárt adtak neki. Ebbõl az összegbõl készült fel a merényletre, vásárolta meg az támadásnál használt autót és robbanószereket.

Miután a gyanúsított bûnösnek vallotta magát, ügyében nem lesz tárgyalás. Az eljáró bíró - a tervek szerint - október 5-én hoz ítélet, amely várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetés lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!