2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Titkos katonai iratokat tettek közzéForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-07-27 13:13:48
Bizalmas amerikai katonai dokumentumokat szivárogtattak ki az afganisztáni hadmûveletekkel kapcsolatban.
A több mint 90 ezer oldalnyi irat a 2004 és 2009 közti idõszakot érinti. A titkos információkat egy internetes portál, a wikileaks hozta nyilvánosságra. A papírokban egyebek mellett a NATO civilek elleni támadásairól és más elhibázott akciókról van szó.

Vizsgálatot követel a német kormány azokkal az állításokkal kapcsolatban, hogy az afganisztáni tálibok iráni és pakisztáni támogatást kapnak. A német külügyminiszter hétfõn azt mondta, hogy a Wikileaks nevû portál által nyilvánosságra hozott több tízezer afgán-dokumentum tartalmát ellenõrizni kell. Ezzel egy idõben a német védelmi minisztérium bírálta a dokumentumok közzétételét.

A dokumentumok, amelyek közzétételét védelmébe vette a Wikileaks alapítója, egyebek mellett olyan információkat tartalmaznak, amelyek szerint a NATO-erõk, illetve a háborúban résztvevõ országok eltitkolják a civil áldozatok valódi számát.

A német védelmi minisztérium szóvivõje szerint "ilyen, részben titkos dokumentumok megszerzése és nyilvánosságra hozatala ekkor mennyiségben erõsen kifogásolható, mivel jelentõsen befolyásolhatja a NATO-szövetségesek nemzetbiztonságát, és az egész afganisztáni küldtetést."

Christian Dienst szóvivõ azt is mondta, hogy a 92 ezer, közzétett afgán háborús dokumentum nem tartalmaz a sajtó számára újdonságot. Szerinte a dokumentumok közzététele nem lesz hatással a 4600 fõs német kontingens afganisztáni missziójára, illetve az amerikai szövetségesekkel való együttmûködésre.

Az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozás után William Hague, a brit diplomácia vezetõje azt mondta, "még nem tudja a részleteket, de jó lenne, ha a kiszivárogtatott dokumentumok "nem tennék tönkre a háborús erõfeszítéseket". Afganisztán kilenc és fél ezres brit kontingens szolgál jelenleg.

A Wikileaks 92 ezer, 2004-tõl keltezett dokumentumot hozott nyilvánosságra a portálján. Az anyagok "feltárják a civil áldozatok valódi számát és tragédiákat, ezen kívül pedig információkat adnak arról, hogy a pakisztáni titkosszolgálat miként kooperál a tálibokkal, és Irán mennyi pénzt, fegyvert és kiképzési lehetõséget adott eddig az afganisztáni szélsõséges mozgalomnak.

Miután a Wikileaks közzétette a dokumentumokat, Washington ingerülten reagált. A Fehér Ház azt közölte, hogy a Wikileaks eljárása katonák ezreinek életét sodorja veszélybe, és kockára teszi az afganisztáni küldetést. Forrás: AFP-Független Hírügynökség

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!