2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Sok volt idén a csapadékForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-10 14:53:42
Az elmúlt száz év legcsapadékosabb éve lehet az idei. Az átlagos mennyiség másfélszerese hullott le 11 hónap alatt. A szakemberek szerint az idõjárási szélsõségekbõl egyre több lesz az éghajlatváltozás miatt.

Esõcseppektõl fodrozódik a pocsolya vize. Ez önmagában nem lenne különlegesség. A csapadék mennyisége azonban az. Sok helyen szinte egész évben folyamatos volt az utánpótlás.

Magyarországon az átlagos csapadékmennyiség 5-600 milliméter - évente. A Meteorológiai Állomás helyi adatai szerint azonban már 11 hónap alatt mintegy 800 milliméter esõ volt. Ez az éves átlag másfélszerese. A megyei rekorder Körösszakál, ahol 50 milliméterrel még ennél is több hullott. A mérések szerint azonban ritka a hasonlóan csapadékos esztendõ.

- Ennél több csapadékot eddig két évben mértünk: 1915-ben és 1970-ben. Ez a csapadékmennyiség a sok éves átlaghoz viszonyítva mintegy egyharmaddal több – magyarázza Nemes Géza meteorológiai technikus.

Az egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetõje szerint 2010, mint szélsõséges év szerepel majd a tankönyvekben. Az elmúlt évtizedekben a rendkívül száraz és csapadékban gazdag esztendõk váltották egymást. Ennek oka elsõsorban az éghajlatváltozás. Az adatok szerint azonban eddig az aszályos és vízhiányos évekbõl volt több.

- Összességében 140 éves alatt inkább a csapadék kis mértékû csökkenése jellemzõ azzal együtt, hogy az egyes évek csapadékmennyisége mintha szélsõségesebbé válna. Úgy tûnik, hogy a szárazabb és a nedvesebb évek között nagyobb a különbség – mondta el Szegedi Sándor, a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékének vezetõje.

Az elõrejelzések szerint decemberben még két csapadékhullámra kell számítani. A most nyugat felõl érkezõ markáns hidegfront után legközelebb majd a Karácsony elõtti napokban érkezik újabb csapadékmennyiség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!