2024. április 27. Szombat, Zita.
 
1600 milliárdot osztottak szét egy laptoponForrás: dehir.hu
Utolsó módosítás: 2010-12-15 18:42:45
Az egészségügy helyzetérõl és a finanszírozás abszurditásairól is szó esett a Kenézy Kórházban rendezett évértékelõ sajtóbeszélgetésen. Az intézmény vezetése abban bízik, hogy a jövõben nem tesznek különbséget a megyei kórházak között.

Mint ismert, a megyei kórházak közül a debreceni Kenézy Kórházat sújtották a legnagyobb mértékben az elõzõ, MSZP-SZDSZ-kormány elvonásai. Míg a megyei kórházak fekvõbeteg-ellátásának központi támogatása átlagosan 8 százalékkal csökkent hét év alatt, addig a Kenézy Kórházban a 2003-as pénz 54 százalékára apadt a finanszírozás. A kulcsmomentum természetesen az volt, amikor a Kenézy nem lett súlyponti kórház. Az intézménynek 2009 áprilisa óta csak alapszerzõdése van például az Országos Egészségügyi Pénztárral, aktív ellátásra vonatkozó azóta sincs. Ezeket a szerzõdéseket elvileg csak a két fél közös akarata szerint lehetne módosítani, ám ez szinte soha nem így történt – hangzott el a Kenézy Kórházban szerdán megrendezett sajtóbeszélgetésen. És ez csak az egyik abszurditás az egészségügyi finanszírozásban, sok területen bizonytalanság uralkodik. Az év végi maradványpénzeknél például soha nem tudták az intézmények vezetõi, hogy akkor kapnak-e több pénzt, ha bevallják, hogy sok adósságuk van, vagy ha inkább kevesebbet jelentenek a döntéshozók felé.

A finanszírozás nem egyértelmû szabályok szerint zajlott. „A szocialista kormányzat idején egy megbeszélésen egy ember laptopján, egy Excel táblázatban osztották szét a kórházaknak szánt forrásokat. 1600 milliárd forintról volt szó” – mondta el Ónodi-Szûcs Zoltán, az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója.

A Kenézy ritkán jött ki jól ezekbõl a pénzosztásokból. Van olyan megyei kórház, ahol 100 ezer lakosra vetítve háromszor annyi pénzt kapnak az ellátásra, mint a debreceni kórházban, de például az egyetemi klinikához képest is kétszer annyi beteget kell ellátnia a Kenézy orvosainak, hogy ugyanannyi forráshoz jusson az intézmény – magyarázták a kórház vezetõi.

Beteg viszont nincs kevesebb. Erre egy érzékletes példa, hogy míg egész Nógrád megyében egyszerre két traumatológus dolgozik, addig csak a Kenézyben öt, és még öten állnak ugrásra készen. „Levágták a lábunk, tettek ránk két púpot, s azt mondták, ússzatok!” – hallhattuk Ónodi-Szûcs Zoltánt.

Az elvonások miatt a Kenézyt fenntartó megyei önkormányzat pert is indított az állammal szemben. Az új kormány végül megegyezett az önkormányzattal, így a megye 800 millió forinthoz jutott, amibõl 660 milliót kapott meg a kórház. Ezt a pénzt a Kenézy a beszállítói felé fennálló tartozása kifizetésére fordította. „Mi 45 napra tudunk fizetni a beszállítóinknak, ami igen jónak számít, van olyan magyar kórház, ahol ez két év” – mondta el Lampé Zsolt, a Kenézy Kórház Kft. igazgatója.

A beszélgetésen elhangzott, hogy a kormány tervei szerint megszûnne a súlyponti kórház fogalma. Három szintû ellátás jönne létre; lennének régiós, megyei és városi kórházak. „Így mindenki új helyzetbe kerül, s mi bízunk abban, hogy a jövõben nem lesz különbség a megyei kórházak között a finanszírozásban. Ugyan nem jött el a Kánaán, de mindenki bizakodóbb. A fõorvosok is új ötleteket vetnek fel a megbeszéléseken, látszik, hogy hosszú távra terveznek” – mondja az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. vezérigazgatója.

Arra a kérdésre, hogy milyen egyéb plusz forrásokra számíthatna az alulfinanszírozott magyar egészségügy, Ónodi-Szûcs Zoltán egy meglepõ, de kézenfekvõ gondolattal állt elõ. „Amikor valaki saját felelõtlenségébõl kárt okoz például egy másik ember autójában, akkor az okozott anyagi kárt meg kell térítenie, de a felmerülõ orvosi költségekhez nem kell hozzájárulnia. Ezen talán érdemes lenne változtatni” – vélekedik az igazgató.

A mûhibaperek kapcsán elhangzott, hogy a rossz körülmények között élõ emberek gyakran remélnek pénzt abból, hogy valamilyen kifogást hoznak fel az orvosi ellátással kapcsolatban, s ezért perrel fenyegetõznek. Erre nem egy abszurd példa volt helyben is. Egy fiatalembert például egy motorbalesete után „úgy kellett összecsavarozni”, két hónapig volt kómában, de végül orvosi bravúrok sorozata révén felépült. Épp csak a hüvelykujja nem jött teljesen rendbe, s ezért õ milliós kártérítést követelt. Ugyanígy panaszkodott az ellátásra az a férfi, akit idén már 59-szer hozott be a mentõ Hajdúhadházról a Kenézybe, mind az 59 alkalommal alkoholmérgezés miatt. A Kenézy Kórház ellen egyébként évente kevesebb, mint tíz mûhibapert indítanak, ezzel a biztosítók a legjobb kategóriába sorolják a debreceni intézményt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!