2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Ha extrém dolgok nem történnek, megússzuk!Forrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-06 19:43:17
A héten Derecskén a kemény fagyoknak köszönhetõen visszaminõsítették a belvízvédelmi készültséget másodfokról elsõ fokúra.

- Az elmúlt héten hidegre fordult idõjárás, azaz a fagy ideiglenesen segített, hiszen a felszínen, illetve a talajban lévõ víz megfagyott – Bakó István, Derecske polgármestere azt mondja, hogy bár most fellélegezhetnek, de az olvadás után súlyosbodhat a belvízveszély.

- A városban Kis-Derecske, az Alsó-Sirály környéke tekinthetõ belvízzel különösen telített területnek. Lakóházakból csak néhányat – hármat, négyet – veszélyeztetett korábban a belvíz. Kitelepítésre szerencsére nem került sor, ám több gazdasági épület, ól, vízben áll. Háziállatokat – juh, sertés – kellett kimenekíteni korábban, a jószágokat szomszédoknál helyezték el – mondta el a polgármester.

A védekezési munkák – szivattyúzás, árokásás, eldugult átereszek mosatása, szivattyúk vásárlása – eddig másfél-kétmillió forintjába került a városnak. - Úgy gondoljuk, ha extrém dolgok nem történnek, megússzuk a kitelepítést – tette hozzá Bakó István.

A 47-es fõútvonal mentén, a Köztársaság út elején, Tóth Ferenc tetõteres portája valamikor szebb napokat élt meg. Mostanra az egész udvart jégpáncél borítja, a kerítésen kívül is megfagyott a lábszárközépig ért víz. A házigazda szomorúan vezet végig az udvarán, mutatva a homokzsákokkal körülvett házát, melynek lábazatán már omlik a vakolat, kiütött az átázást jelzõ salétrom. A háziállatokat Bakonszegen élõ unokájához vitte el, nála csak a kutyák maradtak, azok is bezárva a melléképületbe.
– Eddig egymillió forintra becsülhetõ a károm. Azt javasolták, adjam el a házam. De én itt élek, itt is akarok maradni – mondja kitartóan a gazda, aki azt szeretné elérni, hogy amennyivel a szomszédos telket megtöltötték földdel, az õ udvarát is hordják tele, s akkor nem áll meg a víz az ingatlanán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!