2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az elsõ honosítási kérelmek DerecskénForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-12 17:11:18
Hétfõn a derecskei okmányirodában Sándor Józsefné ügyintézõ átvette az elsõ, egyszerûsített honosítási kérelmeket a Nagyváradról érkezett Meleg Vilmos színmûvész családjától.

A színmûvész felesége, édesanyja, öccse és sógornõje érkezett Derecskére, az otthoni Demokrácia Központban elõkészített iratokkal. A mintegy kétórás ügyintézés alatti várakozás lehetõséget nyújtott egy kis beszélgetésre is. A kérdésre, hogy miért szánták rá magukat arra, hogy benyújtsák kérelmüket a magyar állampolgárságra, Meleg Attila azt felelte: önbecsülésünk ezt diktálta. Vilmos már beszédesebb volt, mert kifejtette: élete nagy álma teljesült azzal, hogy igényelheti a magyar állampolgárságot, anélkül, hogy elhagyná szülõföldjét. Bízik abban, hogy nem is kerül sor erre. Azt már a felesége tette hozzá, hogy férje korábban is azt hangoztatta, utolsóként hagyná el szülõföldjét. – Az országot vállaljuk, mert oda teremtett bennünket az Isten, de magyarok vagyunk, s reméljük, megszûnik ezután a „román” megbélyegzés.

A kérdésre, miért éppen Derecskét választották, Meleg Vilmos elmondta: baráti kapcsolatot ápolnak Jantyik Zsolt megyei közmûvelõdési vezetõvel, derecskei alpolgármesterrel, akinek meghívására már szerepelt a bihari kisvárosban egy elõadóesttel, s természetes volt, hogy éltek a felajánlott lehetõséggel. A 8 és 11 éves gyermekeik kérelmét is leadták, nekik nem kellett személyesen átjönniük.

Az átvett okmányokat, ügyiratokat elküldik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak, majd az elbírálás után a derecskei hivatal megkapja a honosítási okiratot. Ezután felveszik a kapcsolatot a kérelmezõkkel arra vonatkozóan, mikor legyen a polgármester elõtti eskütétel – részletezte Sándor Józsefné.

A mûvész és családja június 4-én, az Országzászló derecskei visszaállításának napján készül ünnepélyes állampolgársági esküt tenni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!