2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Belvízvédelemrõl egyeztettekForrás: dehir
Utolsó módosítás: 2011-01-16 11:23:17
A belvíz által legveszélyeztetettebb települések polgármesterei és mûszaki szakemberei találkoztak Újfehértón.

A belvíz elleni összehangolt védekezés érdekében összehívott találkozón vett részt Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere. Nagy Sándor, Újfehértó polgármestere a környezõ települések vezetõit és mûszaki szakembereit hívta meg, emellett a találkozón képviseltette magát a Hortobágyi Nemzeti Park, a Felsõ-Tisza-Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal és a Nyírségi Vízgazdálkodási Társulat.

A január 12-én Újfehértón megtartott megbeszélésen elsõként az újfehértói hivatal mûszaki szakértõje vázolta a probléma alapvetõ okait, majd Nagy Sándor kezdeményezte, hogy az érintett három település (Hajdúhadház, Téglás és Újfehértó) összefogással és közös munkával orvosolja a belvízproblémát. Az elmúlt években az érintett területeket javarészt NATURA 2000 területté nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Park, ám a park munkatársai szerint ez nem jelent problémát a belvízi veszélyhelyzet megoldásában.

Csáfordi Dénes javasolta, hogy a Hadház részérõl megoldást jelentene az, ha az egykori természetes záportározó területeket ismételten kikotornák. Ilyen gödörbõl akár három-négy is található a településen. Az újbóli használatba vételükkel elkerülhetõ lenne az, hogy a településen gondot okozzon a csapadékos idõjárás, valamint megakadályozná, hogy a víz egy része átfolyjon Téglásra, illetve Újfehértóra.

A hajdúhadházi polgármester azt is elmondta, hogy az újfehértóihoz hasonló helyzet alakult ki a hajdúvárosban is. Több család költözött már ki a házából, ami továbbra is vízben áll, lakhatásra alkalmatlan és a veszélyhelyzet az olvadással csak fokozódni fog. Úgy gondolja, hogy a Hadház-Téglás között elhelyezkedõ Szederjes-Kisrét térségében ki lehetne használni az egykori csapadékvíz tározókat, így a jelenleg felesleges esõvizet a késõbbiekben akár hasznosítani is lehetne.

Emellett a Szabó Gábor-Károlyi Mihály utcán a csapadékmentesítés céljából idén befejezõdik a csapadékvíz csatornázási beruházás, ami megoldja ezeknek az utcáknak a további vízelvezetési problémáit.

A találkozó után Csáfordi Dénes és Czibere Béla, Téglás polgármestere bejárta az említett területeket, ahol a települések közös összefogással tudnának tenni az ellen, hogy a jövõben hasonló belvízprobléma ne alakuljon ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!