2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Elismeréseket öntött bronzbaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-03-14 21:25:56
Az egyetemes mûvészek legnagyobbjai közé írhatta be nevét Kurucz Imre.
Bronzból és márványból is alkot (Fotó: Barak Beáta)
Bronzból és márványból is alkot (Fotó: Barak Beáta)

Berettyóújfaluban született, s Kirchmayer Károly mûhelyébõl oda is tért vissza Kurucz Imre szobrászmûvész, számtalan elfeledett köztéri munka újraalkotója; érmek, emléktáblák, arcmások, alakos szobrok megformálója, aki kiállításával március 10-én mutatkozott be Hajdúböszörményben, a mûvelõdési központban. Bihar szellemi egysége sokat köszönhet neki – hallhattuk Kolozsvári Istvántól, Berettyóújfalu kulturális menedzserétõl, míg a tárlatnak otthont adó város vezetõje, Kiss Attila azt emelte ki, hogy a környezõ települések olyan elismeréseket, plaketteket adhatnak át legjobbjaiknak, amelyeket Kurucz Imre álmodott meg és öntött bronzba.

 

Magyar táj, magyar lélek


Hajdúböszörmény 400. évfordulójára készített a településszerkezetet ábrázoló emlékérmet a város megbízására, amelyet a tárlaton nagyobb méretben is átadott Kiss Attila polgármesternek, aki a bihari és a hajdúsági „vármegye” találkozását emelte ki az eseményen.

 

Kolozsvári István Berettyóújfalu elsõ egész alakos szobrát köszönte meg a szobrásznak, majd az értékmentõ munkáját, amellyel például az országzászlót és az ezredéves emlékmûvet újraalkotta. A közélet aktív harcosa – mondta róla, bárhol is van kiállítása, szülõhelyére mindig visszatér. Városa elismerését, a Báthory Gábor-díjat is megkapta, s a Bihar Vármegye Képgalériában is megnyílhatott a tárlata. Életmû albumát Székelyhidi Ágoston írta, akinek az elmúlt karácsonyra bronzba öntötte képmását. Az író halála miatt már nem adhatta át, ezért a tárlaton családjának szánta azt Kurucz Imre. A kiállításon elhangzott, Hajdúság és Bihar kapcsolatában sokan a különbségeket keresik, Székelyhidi Ágoston szerint viszont magyar táj és lélek s vidékek között nincs lényeges különbség.
A kiállítás március végéig tekinthetõ meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!