2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisanForrás: B.K.A.
Utolsó módosítás: 2011-04-22 11:57:58
A címben leírt gondolat volt a jelmondata annak a környezetvédelmi hétnek, amit a csökmõi Bocskai István Általános Iskola szervezett április 14-tõl 22-ig.

 Az iskolában évek óta Nagy Elemérné tanárnõ a környezetvédelem és az egészséges életmód aktivistája. Tavaly a TÁMOP 3.1.4. /08/ 2-2009-0137 Kompetencia alapú oktatás, egyenlõ hozzáférés " Innovatív intézményekben címû pályázat segítségével az elõzõ évekhez képest még nagyobb hangsúlyt tudtak fektetni erre a fontos témára.
Idén a felsõ tagozat folyamatos feladata volt a témahét alatt a tablókészítés az év madaráról, a szén cinegérõl. Volt önkéntes udvarrendezés, virágültetés, szelektív hulladékgyûjtés. Akárcsak tavaly, idén is ötödikes és hatodikos szendvicsemberek jártak-keltek a faluban, olyan felhívásokkal, amik a környezetünk megóvására irányították a lakosság figyelmét. A hetedikes és nyolcadikos tanulók interjúkat készítettek a járókelõkkel, intézmények dolgozóival. A kérdések között szerepelt, hogy hogyan takarékoskodnak, mit tesznek egészségük megõrzéséért, és mit tenne Csökmõ környezetének javítása érdekében. Filmvetítés is szerepelt a környezetvédelmi hét programjai között. Al Gore: Kellemetlen igazság címû filmjébõl a gyerekek megtudhatták, hogy a föld életének megóvása az embereken múlik,és sürgõs teendõkre van szükség. A tanulók felkutatták, hogy írók, költõk miként írtak az állatokról. Volt csere-bere megunt holmikból, és totó a széncinegérõl.
A hasznos témahét zárása a Föld Világnapján, április 22-én zajlott. Az emeletes iskolában összegyûlt felsõtagozatosok és tanáraik elõtt Nagy Elemérné összegezte a tapasztalatokat. Elmondta, hogy a gyerekek 1915 kg papírhulladékot gyûjtöttek össze a faluban, aminek a forintban mérhetõ értéke 30.640, amit kerékpártárolóra fordít majd az iskola. Ezután néhány diák mondta el azokat a következtetéseket, amiket a héten végzett feladatokból vontak le. Megtudtuk, hogy az interjúk során megkérdezettek közül többen próbálnak egészségesen étkezni, sportolni, és van, aki jógázik. A takarékoskodás érdekében odafigyelnek a víz és az áram fogyasztására. Falunk környezetének védelme érdekében többen azt nyilatkozták a gyerekeknek, hogy nagyon nagy szükség lenne a buszmegállóknál kukákra, fedett buszmegállóra, és a szennyvíz csatornahálózat kiépítésére.
A témahét zárása után a Diák Önkormányzati Nap alkalmából vetélkedõk, sporttevékenységek, és aszfaltrajzverseny várta a tanulókat a Kettõs Iskola udvarán.

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!