2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Jubiláló Váradi NapokForrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2011-05-23 11:39:50
Nagyvárad – Idén 20. alkalommal rendezték meg a Festum Varadinum több mint 50 programból álló ünnepségsorozatát, melynek zárónapjára vasárnap került sor. Megyénket Jantyik Zsolt, a Méliusz Központ közmûvelõdési vezetõje, Somogyi Béla, Debrecen alpolgármestere, Muraközi István és Barabás Ferenc, Berettyóújfalu, illetve Biharkeresztes polgármestere képviselte.

Az idei ünnepségsorozat mottója: „Önálló magyar kultúrát! Teljes körû anyanyelvi oktatást! Erõteljes civil szervezõdést!” Ennek jegyében volt több könyvbemutató, hangverseny, emléktábla avatás, történelmi és irodalmi elõadás, vasárnap pedig a Szent László Bazilikában ünnepi mise, melyet Böcskei László római katolikus püspök celebrált. A püspök a város alapítójáról elmondta: bátorítást, kitartást tanulhatunk Szent László királytól, akinek élete szüntelen küzdelem, és önfeláldozás volt. „Csak a gyenge él  önmagának, az erõs egész nemzetét hordja a vállán” – idézte Széchenyit.

A szentmise keretében, a Gyõri Határõr Hagyományõrzõ Egyesület szolgálatával, a résztvevõk körmeneten vitték körbe Szent László ereklyéjét a bazilika elõtti parkban.

A vasárnapi ünnepségség a felújított színház épületében folytatódott, ahol a vendégeknek  bemutatták a felújításkor megtalált zárókövet, melyet 1900. október 15-én, a színház megnyitásának napján helyeztek el. Bíró Rozális alpolgármester meghatódottan vette át az Országos Széchenyi Könyvtár dolgozói által restaurált dokumentumokat, melyek másolatából minden megjelent emléklapot kapott, de kiállítás is megnyílt a színház elsõ emeletén a páratlan jegyzõkönyvekbõl, díszoklevelekbõl.

  Az esti díszelõadás – Pirandello: Hat szereplõ szerzõt keres - elõtt Bíró Rozália és Kelemen Hunor, kulturális miniszter díjakat adott át azon civil szervezeteknek, amelyek a tavalyi rendezvénysorozaton kiemelkedõ munkát végeztek, illetve azoknak, akik az elmúlt 19 évben állandó résztvevõi voltak a Festum Varadinum sikeres lebonyolításának. Ahogy Bíró Rozália fogalmazott, jeltelen sírba omlik az a nemzet, mely veszni hagyja kultúráját. A kultúra tartotta fenn, és tartja fenn nemzetünket, s immár húsz  éve tiltás nélkül énekelhetjük nemzeti imánkat, tanulhatjuk anyanyelvünket, de nem mondunk le az önálló magyar színházról sem.

Szabó Mátyás, hazánk kolozsvári fõkonzulja elismerõen szólt a nagyváradiak erõfeszítéseirõl, amellyel ápolják a magyar kultúrát, mely az egész Kárpát-medence példájául szolgál.

Nyírõ Gizella

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!