2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Ragaszkodnak a hadjú-bihari települések a fürdõikhezForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-09 10:18:01
Hajdú-Bihar - Noha egy-egy kisvárosban a fürdõ inkább viszi, mintsem hozza a pénzt, megyénk érintett települései kivétel nélkül ragaszkodnak ezekhez a létesítményekhez.

Van olyan vidéki gyógyfürdõnk, ahol minden egy forint bevételre két forint kiadás jut, és olyan is, ahol a múltbeli veszteség helyet a jövõben nyereséget remélnek. Igaz, ehhez fejlesztettek.

 

Megterhelõ a fürdõ fenntartása, de vállalják

 

- Polgáron 1979-ben létesült a fürdõ, melynek költségeihez (téglajegyek formájában) az itt lakók is hozzájárultak. Ezért nem pusztán anyagi, hanem érzelmi kérdés is a fenntartása – mondta el a Naplónak Hágen József, a városgondnokság vezetõje. Hozzátette, hogy bár megterhelõ a fenntartása, de vállalják. Szavai szerint a mûködtetés kapcsán haszonról nem lehet beszélni, de arra törekszenek, hogy a különbözõ szolgáltatások révén legalább nullszaldósak legyenek. Polgáron egyébként tavaly 16-17 millió forint volt a fürdõ bevétele, és nagyjából ennyire rúgtak a kiadásaik is. Látogatottságban idén szeretnék átlépni a 20 ezres álomhatárt.” A kis strandoknak általában iszonyatos a költségük és kevés a bevételük. A megyében egymást érik a gyógyfürdõk, így a látogatói szám is eloszlik. Ráadásul sokaknak erre már nem telik. Nálunk például a vendégszám inkább csak hét végén éri el vagy haladja meg a kapacitást, hétköznapokon alatta marad. Mindezek együttesen vezettek oda, hogy tavaly a fürdõ kiadásai kétszeresen meghaladták a bevételeit” – tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a városgazdálkodási kft. ügyvezetõjétõl. A városban lassan elkészül a vadonatúj fedett fürdõkomplexum, amitõl a látogatottság és a bevételek érzékelhetõ emelkedését remélik.

 

Tudatos fejlesztés az újfalui fürdõben

 

A csegei strand kapcsán Orbán Sándor, a kommunális szolgáltató szervezet vezetõje számokat ugyan nem említett, de annyit elmondott, hogy õk is a nullszaldós üzemeltetésre törekszenek. – Nálunk ivóvíz nem hígítja a termálvizet, talán ezért a sok visszajáró vendég.

 


 

Berettyóújfaluban a közelmúltban fejezõdött be az a 340 millió forintos fürdõfejlesztés, amitõl sokat remélnek a szakemberek. Bondár Sándor, az üzemeltetõ Herpály Team Kft. ügyvezetõje arról beszélt, éppen azért kellett fejleszteni, hogy a létesítmény a jövõben eltartsa magát. Míg korábban az uszodával együtt az éves veszteség 20-25 millió forint volt, idén már nem számítanak ráfizetésre – értesültünk tõle.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!