2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Körösszegapáti: Búzaszentelés az ortodoxoknálForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-06-13 09:45:53
Körösszegapáti - Régi pogány eredetû népszokás, mely a keresztény liturgiában is megtalálható.

A hívek papjaik vezetésével, zászlókkal kivonultak a településhez közel lévõ búzaföld szélére és ott tartottak ünnepi misét.
A papjuk megáldotta a vetést, a már lassan érõ gabonát.

Késõbb ezt a szokást elhagyták, helyette a templom falain belül végzik el a búzaszentelést.

A mezõrõl visznek a templomba már kalászos búzát, melybõl apró kis csokrokat készítenek. Az ünnepi mise alatt a pap megáldja a búzát. Ezt viszik haza a templomból, a misérõl távozó hívek.

 

A Körösszegapáti szentelésen jelen volt Dr Origen Sabau

 

Körösszegapátiban az ortodox vallás hívei minden alkalommal pünkösd ünnepének vasárnapján vesznek részt búzaszentelésen. Dr Origen Sabau ortodox tisztelendõ, Blága János kántor közremûködésével végezte el a búza szentelését. Az ünnepi mise vendége volt Nagyváradról a Szent György templom egyik kántora Gheorghe Beritea, aki segített az ünnepi mise lebonyolításában.

 

Dr Origen Sabau az apáti ortodox hívek tisztelendõje megszentelt vízzel meghintette a már elõre elkészített búzakalász csokrokat és a búzából és zöld faágak leveleibõl font koszorúkat. Ezeket a mise után a hívek hazavitték. Odahaza a megszentelt búzacsokrot a szoba fõhelyére helyezik el. A koszorúkat a templomi zászlók rúdjára tették fel.

A megszentelt búzaszálaknak különös erõt, tulajdonságot tulajdonítanak. A búza a megújuló életet, a folyamatosságot jelképezi. A megjelent hívek pedig az ünnepi mise idején a bõséges termés reményében imádkoznak. A házaknál hazavitt búzacsokrok megvédik a házat és lakóit a rossz idõjárás veszélyeitõl. Távol tartja az embereket a rossz cselekedetektõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!