2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Jó tudni az adózásról – Vagyonfeltárás az adóvégrehajtás soránForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-07-18 10:24:15
Debrecen - Az állami adóhatóság kényszer útján szedi be az esedékességkor meg nem fizetett adót, illetve járulékot, valamint az adók módjára behajtandó köztartozást. Ez az eljárás a végrehajtás, amelyre a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (rövidítve csak: Vht.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvényben is találunk ide vonatkozó szabályozásokat, ám ezeket csak akkor kell alkalmazni, ha másként rendelkeznek, mint a Vht.

Könnyen lekérdezhetõek az adatok

Ahhoz, hogy a tartozást be lehessen szedni, végrehajtás alá kell vonni. Elsõ végrehajtási cselekményként célszerû a hatósági átutalási megbízás (köznyelven inkasszó) alkalmazása, melyet az adós ismert bankszámlái ellen nyújt be az adóhatóság. Ha a tartozás nem térül meg így, akkor a végrehajtó további végrehajtási cselekményeket foganatosít.

A vagyonfeltárás során az adóhatóság beszerzi az adós vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetére vonatkozó adatokat. Ezek egy része már eleve rendelkezésére áll az adóhatósági nyilvántartások alapján. A végrehajtó megkeresheti az adósra és a vagyonára vonatkozó adatokat kezelõ hatóságokat az adósról vezetett nyilvántartásba történõ betekintés végett. Nem minden esetben kell papír alapon fordulnia a hatóságokhoz a vagyontárgyakra vonatkozó adatok beszerzése végett, hiszen az elektronikus nyilvántartási rendszerek elterjedésének köszönhetõen ma már könnyen „lekérdezhetõ” a legtöbb adat a megfelelõ program segítségével, így a gyakorlatban az ügyintézõ rövid úton beszerezheti a szükséges információkat.

A végrehajtó átvizsgálhatja az adós lakását

A Vht. 58. § (1)-(2) bekezdése alapján az adós jövedelme letiltható. A jövedelemletiltáshoz, mint végrehajtási cselekményhez nem fûzõdik a szó szoros értelmében vett vagyonfeltárás, ám mégis megemlítendõ, hiszen a rendszeres bérjövedelembõl az adós aktuális pénzügyi helyzetét, illetve annak változását nyomon lehet követni.

A Vht. 43. és 44. §-ok (1) bekezdései alapján a végrehajtó megtekintheti és átvizsgálhatja az adós lakását, egyéb helyiséget, bármely vagyontárgyát. Ez azért szükségszerû, mert itt találhatóak az adós esetlegesen lefoglalható vagyontárgyai, és egyben lehetõséget biztosít, hogy a végrehajtó megvizsgálhassa azokat, és a tényleges megtekintés után mérlegelje, hogy értéket képvisel-e, illetve érdemes-e azt lefoglalni. A törvényi rendelkezéseknek megfelelõen széles körben van lehetõsége a végrehajtónak az adós vagyontárgyaira, pénzeszközeire vonatkozó adatok beszerzésére. A vagyonfeltárást követõen, a rendelkezésre álló adatok alapján célirányosan foganatosítja a szükséges végrehajtási cselekményeket
– derül ki a NAV Hajdú-Bihar Megyei Adóigazgatósága közleményébõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!