2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nyári EgyetemForrás: berettyoujfalu.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-23 13:40:31
Román-magyar nemzetközi nyári egyetem kezdõdött doktoranduszok számára augusztus 22-én Berettyóújfaluban. A kurzus megnyitója a polgármesteri hivatal tanácstermében volt.

A Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Egyetem 30 oktatóját és hallgatóját Kozma Gábor, a DE oktatója köszöntötte. Az egyhetes nyári egyetem céljaként a határmenti ingázás kutatását jelölte meg a szakember, aki elmondta: Románia európai uniós csatlakozása után tömegével költöztek át Biharba a családok, ám tanulni, vagy dolgozni sokan visszajárnak a határ túloldalára. Berettyóújfalura pedig azért esett a választás a nyári egyetem lebonyolítására, mert a város térségi szerepet tölt be. Hat településen – Ártánd, Bedõ, Körösszegapáti, Berekböszörmény, Nagykereki, Biharkeresztes – végeznek kérdõíves kutatást a hallgatók, tíz csoportban, melyekben egyaránt lesz magyar és román doktorandusz. Az adott önkormányzatok által szolgáltatott adatokat használják fel. Mintegy 200 kérdõívet szándékoznak kitölteni az elõttünk álló három és fél nap alatt. A kérdések kiterjednek a válaszadók nemére, nemzetiségére, legmagasabb iskolai végzettségére, gazdasági státuszára, munkahelyi beosztására, az átköltözés okára, az új lakókörnyezet befogadó képességére, az új életminõség milyenségére, továbbá arra, hol veszi igénybe a különbözõ szolgáltatásokat az interjúalany. Az eredményt összegzik, s novemberben egy szintén nemzetközi konferencián, Debrecenben ismertetik meg az érdeklõdõkkel.

Matolcsi Lajos, a Debreceni Egyetem oktatója, Bihar vármegye történetét taglalta, a honfoglalástól napjainkig.

A nyári egyetem hallgatóit a vendéglátó város nevében Pálfi Anikó alpolgármester köszöntötte, aki a „Megyeszékhelytõl a térségi központig” címû film levetítése után ismertette Berettyóújfalunak a bihari kistérségben betöltött szerepét, illetve a határon átnyúló együttmûködések lehetõségeit.

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere, városa és Nagyvárad közötti kapcsolatokról szólt. Kiemelkedõ jelentõségûnek nevezte a szeptember 1-tõl beinduló helyközi autóbuszjáratot Biharkeresztes és Nagyvárad között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!