2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Kézmûves–Néptánc Tábor KonyáronForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2011-08-30 13:26:51
  Konyár - A konyári mûvelõdési ház szervezésében augusztus 22 és 26 között került megrendezésre az idei Kézmûves és Néptánc Tábor közel harminc gyerek részvételével.    

A tábor résztvevõit és szervezõit kérdeztük a tábori programokról, eseményekrõl.
Békési András táborvezetõ: A tavalyi évben szerveztük meg ezt a tábort elõször, az akkori pályázati forrásból megvalósuló tábori program sikerén felbuzdulva idén ismét megrendeztük a tábort. A pályázatban vállaltuk is, hogy a következõ években is hagyományteremtõ módon az értékközvetítés jegyében megszervezzük ezt a nyári tábort. Célunk volt a tradíciók és a hagyományok továbbörökítése. A tábori program összeállításakor törekedtünk a változatosságra és az egyediségre – azaz a gyerekek számára otthon nem elérhetõ vagy nem gyakorolt tevékenységeket folytattunk. Példa erre az ebéd utáni magyar népmesék vetítése vagy a tanyalátogatás, ahol a lovaglás, a hintázás és a számháborúzás is jó idõtöltésnek bizonyult. A programok összeállításakor arra is törekedtünk, hogy a táborban az alsó tagozatos és a felsõ tagozatos táborozó is jól érezze magát, szeresse a táncot és a népzenét, a közös énekléseket, élvezze a kézmûves foglalkozásokat, és örömmel vegyen részt a közösségépítõ programokon. Az idei táborban székelyföldi – felcsíki táncokat tanultunk, amikben sok polgári elem van – könnyen tanulható. Élvezettel fogadták a gyerekek. A tábor nem valósulhatott volna meg a Konyári Önkormányzat Képviselõ Testületének támogatása nélkül, a Mûvelõdés és Ifjúsági Ház támogatása és a gyerekek befizetése nélkül.

Kovács Nikolett: Szívesen, nagy kedvvel jöttem ebbe a táborba Békéséi András hívására, felkérésére. Nyolc éve táncolok a derecskei Szivárvány Néptáncegyüttesben. Örömmel vállaltam a táncok tanítását, mert számomra a tánc mindent megad, amit szeretnék. A Medgyessy Ferenc Gimnázium tánc tagozatos végzõs diákja vagyok, ahol modern, társas és néptáncot is tanulok és balettozom. Hozzám a néptánc áll a legközelebb – tehát nem véletlenül vagyok itt a táborban. A csoportban kedves, lelkes táncszeretõ fiatalok vannak, akikkel jó együtt lenni, jó táncolni. Ezek a táborok azért is nagyon jók, mert új barátságok születnek. A magyar néptánccal való megismerkedés azért is fontos, mert ez a magyar kultúrán belül kiemelkedõ értéket képvisel. A tánc adja meg az embernek a szórakozást, a felüdülést, a kikapcsolódást, ugyanakkor egy olyan aktív mozgás, ami fizikai erõnlétet és koncentrált figyelmet is igényel. Ezek ötvözete jelenti a teljes önmegvalósítást egy táncosnak.

Nagy Nándor: Második éve jövök ebbe a táborba, Békési András felkérésére. Feladatom az õ munkájának a segítése. Én is a Szivárvány Néptáncegyüttes tagja vagyok már hetedik éve. A táborba érkezõ gyerekeknek felcsíki táncokat tanítottunk, amit könnyen vettek, kis ellenállással fogadtak. Ez egy olyan tánc, aminek gyakorlása közben is távoli tájakról származó értékközvetítés zajlik. Az ottani emberek életébe nyerhetünk bepillantást, hisz maga a zene is értékközvetítõ, amire ezt a táncot táncoljuk A Székelyföldrõl, az adott közegbõl hozott tánctudás továbbadható, s ezáltal itt is egy új érték születik. A tábor összetétele reprezentálja a közösséget, ahová tartozik. A tábor összetétele jónak mondható – igazi baráti légkör alakult itt ki. A tábor egyik napján a tanyán jártunk, amit nagyon jó ötletnek tartok, hisz a gyerekek megismerkednek a naturális környezettel, a tanya világával. Szívmelengetõ azt látni, hogy ezt itt Konyáron még meg lehet mutatni a gyerekeknek.

- Hogyan érezted magad az idei Kézmûves-Néptánc Táborban?

Pallás Ágnes (8. osztályos): A táborban változatos programok voltak és a néptánc tanulás mellett kézmûveskedhettünk is. A gyöngyfûzés, az üvegfestés, a korongozás, az agyagozás  mind a lehetõségek között szerepeltek. Öt éve tanulom a néptáncot s nagyon szeretem, örülök, hogy itt lehettem.

Sajó Erika (7. osztályos): Két éve tanulok táncolni, a Konyári Néptáncegyüttes tagja is vagyok. Most a táborban tanultunk felcsiki táncokat. Ami számomra érdekes volt, hogy népmeséket is néztünk délutánonként. A tanyán lehetett lovagolni. Számháborúzni és voltunk a berettyóújfalui megújult strandon is. Jól éreztem itt magam és szeretnék jövõre is jönni.

Tvergyák Timea: (8. osztályos): A táborban sokszínû programok voltak. Közülük a lovaglás volt a legjobb élmény számomra. Kedvenc táncom a felcsiki és hajdúsági tánc. A néptáncot három éve tanulom és nagyon szeretem.

Szabó Bettina (8. osztályos): Három éve vagyok néptáncos – nagyon jól éreztem magam a táborban. Egy napot a Csádi tanyán töltöttünk, ahol lovagolni is lehetett. Azért jöttem a táborba, mert szeretek táncolni és kézmûveskedni is. Örültem, hogy itt lehettem, sokat nevettünk az egy hét alatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!