2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Milliárdok BerettyóújfalunakForrás: eszaon
Utolsó módosítás: 2009-02-02 10:33:18
Berettyóújfalu az egyik legdinamikusabban fejlõdõ település lehet a régióban. Új tûzoltólaktanya, modern belváros, korszerû strand, kibõvített, színvonalas iskolák, akadálymentesített óvodák, új rendezvénycsarnok, kármentesített repülõtér, új kerékpárutak...

Berettyóújfalu közel 4 milliárd forintos támogatásban részesült 2008-ban. A beruházások egy része már tavaly teljesült, de a projektek zöme 2009-2010-ben valósulnak meg. Ennyi pénzt egyébként még soha nem kapott a bihari település egy adott évben.


Új tûzoltólaktanya

 

2008-ban átadták Berettyóújfalu Hivatásos Önkormányzati Tûzoltóságának új laktanyaépületét. A 490 millió forint értékû beruházás,mely egy mintegy 1400 négyzetméteres, kétszintes épületet foglal magában a város önkormányzata által térítésmentesen átadott, kb. 70 millió forint értékû telken valósult meg. Az új parancsnokság négy tûzoltó gépjármûvel, technikai eszközökkel és védõfelszerelésekkel teljesít szolgálatot.

 

Út, kerékpárút, repülõtér és strand.

 

- A támogatott projektek között van két kerékpárút (a Széchenyi-Vágóhíd utca és a Kádár utca mentén - 200 millió forintos támogatás), a szentmártoni városrészen egy útnak a kiszélesítése, illetve bõvítése (Nadányi-Makó-Morotva). A strandfürdõre szintén sikeresen nyújtottunk be pályázatot, így a létesítmény több vendéget is tud fogadni, mely egy igen jelentõs gazdasági húzóerõvel rendelkezik majd. Emellett a repülõtér kármentesítésére is sikeresen pályáztunk -mondta Muraközi István Berettyóújfalu alpolgármestere.

 

A strand-beruházás részeként teljesen megújul a fürdõ gyógyvizes medencéje. E mellett egy felnõtt és egy gyermek élménymedence is elkészülhet. Utóbbit csúszdával, gombazuhannyal és "vízköpõ állatokkal" teszik élvezetesebbé a gyerekek számára. A projekt részeként a kiszolgáló létesítmények is felújításra kerülnek, így egy versenyképes stranddal fog rendelkezni Berettyóújfalu, s remélhetõleg megnõ majd a létesítmény forgalma is. A beruházás teljes összege 300 millió forint, melynek 50 százalékát az unió adja, míg a beruházás fennmaradó részét az önkormányzat biztosítja. A projekt átadása 2009 év végére tehetõ.

 

Korszerûbb óvodák

 

Az Észak-Alföldi Operatív Program sikeres pályázatai révén Berettyóújfalu óvoda felújítási támogatásban részesült. A Vass Jenõ Óvoda és Bölcsõde Eszterlánc Tagóvodája, valamint a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Hunyadi Mátyás tagóvodája komplex akadálymentesítésére közel 40 millió forintot nyert az önkormányzat.

 

Bihari Rendezvénycsarnok

 

Sikeres pályázat révén Berettyóújfalu déli részén 2010-re megépülhet a Bihari Rendezvénycsarnok. A fejlesztés révén egy 2400 négyzetméteres, 1200 fõ befogadására alkalmas rendezvénycsarnok épül a Morotva Ligetben, a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, illetve eszközökkel.  A Morotva Szabadidõ és Sportcentrum fejlesztésére közel 300 millió forintot nyert a Morortva Egyesület, mely további 300 millió forintotos önrésszel egészül ki.

 

Iskolafelújítási-projekt

 

500 millió forintos állami támogatást nyert Berettyóújfalu az Arany János Gimnázium,  Egészségügyi Szakképzõ, Közgazdasági Szakközépiskola felújítására, bõvítésére és akadálymentesítésére. A támogatási forrásból új szintet, új tetõt, 11 tantermet, egy nagyobb tornatermet, aulát, liftet és megújult mozgatható falú könyvtárat kap a berettyóújfalui gimnázium. 

 

A berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és tagintézménye épületeinek fejlesztése és tornaterem építése a korszerû oktatási környezet kialakításáért, valamint a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és tagintézménye épületeinek rekonstrukciójára 500-500 millió forintot nyert a város.

 

Berettyóújfalu városközpontja közel 1 milliárd forintból teljesen megújul.

 

A városközpont fejlesztése során rendezvénytérré alakítják át a Szent István teret, melynek során a terület új díszburkolatot, térvilágítást és térhangosítást kap, emellett a tûzoltóság parancsnoki épületét rendezvényközponttá fejlesztik. A beruházás összköltsége 156 millió forint, amely közel 133 millió forint támogatásban részesül.

 

A Szent István tér mellett egy kiegészítõ rendezvény teret alakítanak ki, a mozi elõtti területen. Ezt a területet szintén díszburkolattal, egyedi térvilágítással és térhangosítással látják el, valamint új növényeket is telepítenek és utcabútorokat helyeznek ki. A térfejlesztés költsége összesen 48 millió forint, amely számára közel 41 millió támogatást ítéltek meg.

 

A belvárosban összesen 86 személygépkocsi számára alakítanak ki parkolóhelyet 42 millió forintért, 21 millió forint támogatással; valamint a Kálvin téren és a Kossuth utcában egy sétányt alakítanak ki díszburkolattal, növényzetek és utcabútorok kihelyezésével 97,5 millió forintért, közel 83 millió forintos támogatással.

 

Mindezek mellett a Népliget rehabilitációját egy 25 millió forintos beruházással – közel 21,5 millió forintos támogatással – valósítják meg, melynek keretében elvégzik a szükséges térburkolati-és zöldterületi-fejlesztéseket, valamint új játszótéri eszközöket helyeznek ki a területre.

 

Több mint 33,5 millió forintba kerül a tûzoltóság parancsnoki épületének felújítása, amelyhez a város közel 17 millió forintos támogatást nyert. A rendezvényközponttá alakítás során a meglévõ két szintes irodaépületen magas tetõt építenek, valamint elvégzik a szükséges homlokzat felújítást.

 

További jó hír, hogy összesen 100 millió forintból megvalósulhat a Megyeháza épületének felújítása, amely számára több mint 76 millió forintos támogatást ítéltek meg.

 

Mint ismert,  Trianon után "Csonka-Bihar" megyeszékhelye lett Berettyóújfalu. Akkor ez a Vármegyeháza volt. A beruházás során elvégzik az épület bõvítését, valamint a közösségi helyiségek korszerûsítését, de elengedhetetlenül szükségessé vált a homlokzati fal utólagos vízszigetelése, a külsõ homlokzat hõszigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, valamint a tetõhéjazat cseréje is -sorolta a felújításokat Gyula Ferencné

 

Az épület 500 m2-en gazdasági szolgáltató házként fog üzemelni, vagyis az önkormányzat gazdasági szereplõk részére kívánja bérbe adni az épület 29,11 százalékát. A volt Megyeháza ugyanakkor közigazgatási funkciókat is el fog látni, 70,89 százalékban, 1217,7 m2-en: olyan intézmények kapnak itt méltó elhelyezést, amelyek a közszféra ügyfélbarát, szolgáltató funkcióit fogják erõsíteni és mûködésükkel hozzájárulnak a kistérség hatékonyabb szervezéséhez, valamint a kisebbségek helyzetének javításához.

 

A beruházás révén egy olyan szép épületet kapunk, melyrõl csak álmodhattunk, vagy csak régi képeken láthattunk. A felújított épület révén méltó helyet kap a Megyeháza díszterme, mely számtalan közösségi térnek ad helyet: hangversenytõl egészen az író-olvasó találkozókig -mondta Gyula Ferencné.

 

Több mint 2 millió forintért végzik el a Bajcsy-Zsilinszky utca gyermekruházati üzlet felújítását, melynek keretében elvégzik az épület külsõ homlokzat felújítását, energiakorszerûsítését, a nyílászárók cseréjét, valamint a lapos tetõ magasítását.

 

Emellett 8 millió forintért az újfalusi gazdaboltot is felújítják, valamint elvégzik a mozi épületének teljes rekonstrukcióját. Egy 48 millió forintos mozi-projekt keretében megújul a mozi belsõ burkolata, elvégzik a létesítmény épületgépészeti és villamossági felújítását, valamint átépítik a fõhomlokzatot, sõt a város saját tulajdonába vissza is vásárolja az épületet.

 

Az átfogó rehabilitációs program keretében közel 46 millió forintos beruházással, 39 millió forintos támogatással valósítják meg a Református Templom tetõszerkezetének felújítását.

 

- Nagyon rossz állapotban van a református templomunk, így a tetõ rendbetétele mindenképpen elõrelépés, de reméljük, hogy a késõbbiekben a falakra és a belsõ felületre is tudunk majd valamilyen módon támogatást szerezni -monda a szocialista képviselõ.

Mindezek mellett a térségi Integrált Szakképzõ Központ létesítésének részeként felújítják a Kálvin tér 5 szám alatti „bank épület” homlokzatát, melynek keretében elvégzik az utcai homlokzat utólagos falszigetelését és hõszigetelését, a homlokzati nyílászárók cseréjét, valamint a tetõ felújítását. A beruházás összköltsége 15 millió forint, melyhez a város 7,5  millió forint támogatást nyert.

- Nadányi Zoltán volt fõlevéltársunk, aki ismert költõ is, csipkelõdõ verseiben többször nevezte Berettyóújfalut faluvárosnak. Ha ez a több mint fél milliárdos felújítás megvalósul, lehet, hogy lenéz fent a felhõk mögül és már egy valódi, igazi szép kis várost lát a faluváros helyett -mondta Gyula Ferencné.

A 4 milliárdos támogatás melletti fejlesztési-tervek

Kisváros sok bevásárlóközponttal

Még 2007-ben befejezõdött Berettyóújfalu térségében a 42-es és a 47-es út felújítása, melynek révén korszerûbb és biztonságosabb utakon utazhat a lakosság. Az út építésével párhuzamosan - a határ közelségének és Románia uniós tagságának hatásaként - megnövekedett a említett két út forgalma. Ennek kapcsán a bevásárlóközpontok fókuszába került Berettyóújfalu, így a Lidl után megnyílt egy CBA áruház és egy AGIP benzinkút, 2009 elsõ felében pedig átadásra kerül a TESCO áruház is, ahol benzinkút is üzemel majd. Meg nem erõsített információ szerint a TESCO mellett egy Aldi áruház is felépítésre kerül.

Sebességkorlátozások helyett rekonstrukció

Csontos János, szocialista képvoselõ szerint a Debrecen-Budapest vasútvonalat elsõ lépésben úgy kell korszerûsíteni, hogy az egy olyan európai szintû vasúti pályaszakasszá váljék, melynek révén a fejlesztések második lépéseként az újonnan vásárolt mozdonyok és szerelvények térségünkben is közlekedhetnek.

A Párizs-Bécs-Pozsony vasútvonal mintájára – a román kormány kezdeményezéseként - a tervek között szerepel egy Bukarest-Kolozsvár-Nagyvárad-Szolnok-Budapest villamosított gyorsvasúti szárnyvonal kiépítése. Bár ez a projekt a következõ tervidõszakban valósulhat meg, de maga a szándéknyilatkozat már most megszületett – tájékoztatott Csontos János.

Hatalmas lehetõség elõtt Berettyóújfalu

Mint ismert, az erdélyi autópálya Nagykerekinél fog becsatlakozni az M4-es autópályába, melyet a lehetõ leghamarabb meg kell építeni Berettyóújfaluig, ahol egy hatalmas csomópontot alakítanak ki. Az M4-es autópálya megépülésének költsége, a debreceni körgyûrû folytatásával, eléri a 180 milliárd forintot -nyilatkozta Csontos János.

A berettyóújfalui elosztó, a 35-ös út megépülése révén Debrecen térségébe tereli az autósokat, míg Szeged irányába a 47-es déli szakaszán utazhat a lakosság, az M4-es átadása után pedig egyik irányban Püspökladány érintésével autópályán közelíthetõ meg a fõváros, illetve Nagykerekin keresztül egészen Bukarestig közlekedhetnünk 2x2 sávos úton.

Mint azt a képviselõ elmondta, az M4-es megépítésének elõkészítése, „ha minden jól megy”, akkor 2009-re befejezõdik, s várhatóan 2010 után már megindulhat a projekt kivitelezése is.

A tervek szerint, az M4-es autópálya utolsó „pontjaként” Tiszapüspöki térségében 2013-ra átadásra kerül egy Tisza híd, melynek révén teljes egészében elkészülhet a Budapest-Bukarest autópálya.

Hozzászólások
Beküldte: julia (2010-12-25 23:21:47)

Tisztelt honlapszerkesztõ (k)

Annyira mérges vagyok, hogy kénytelen vagyok írni. Gyûjtöm magyar városok építményeinek képét. Miért? Azért, hogy közre adjam a honlapomon azok számára, akik szeretnek várost nézni, és azok számára, akik külföldrõl érkeznek és bizonytalanok, mit érdemes megtekinteni. Mit ne mondja, rengeteg csalódás ért. Rengeteg szöveg minden weboldalon, kép viszont alig, mint például a maguk honlapjain sem, és amely szöveget, még félig sem olvassák el. Ám, ha sok, igényes kép lenne feltöltve, és csak utána a szöveg (rövid tartalmas szöveg), sokkal többet nyernének vele 

Röviden: Itt Magyarországon, Hogyan akarnak a kisvárosokba turistákat csalogatni? Akkora az információ áradat, hogy szükség van arra, hogy a szemnek fomtosabb adni elõbb.

Nem folytatom, szíveskedjenek megnézni a honlapom ( a világ minden tájáról látogatják), és akkor megítélni; igazam van, vagy sem.? (www.irodalom.lapunk.hu.

Beküldte: Kicsike (2009-02-03 13:17:28)

De legalább ez hoz új munkalehetõséget? Vagy sétálgathatunk a gyönyörû utcákon, szép új bevásárlóközpontokban segélybõl élõ munkanélküliként?

Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!