2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Dániai elõadás sorozat novemberben építõipari szakterületen tanuló diákok részéreForrás: saját
Utolsó módosítás: 2011-11-04 13:15:42
Beregi András Komádi lakossal találkoztam a minap, aki a HU-DAN Bt. részérõl, dán fõiskolákat és egyetemeket képvisel Magyarországon.

Megkért engem, hogy a sajtón keresztül tájékoztassam a fiatalokat. – Elmondta, hogy kizárólag dán fõiskolákkal és egyetemekkel állnak kapcsolatban és számukra próbálják megtalálni azokat a magyar diákokat, akik megfelelõ elõképzettséggel rendelkeznek mind tárgyi és nyelvi szinten, és neki mernek vágni a világnak egy jelentõsen jobb jövõ reményében. Az oktatás nyelve természetesen angol. Évente több tucat diák az, aki ezt a lehetõséget választja, nagyon nagy megelégedésére. Itt említette meg, hogy nincs tandíj, és a diákoknak feléjük sincs semmiféle fizetési kötelezettségük. Közel 20 fõiskola és egyetem tartozik hozzájuk, ahol gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat tanulhatják a diákok, mint idehaza, csak egészen más szemléletmódban. Mivel az iskoláknak igen komoly anyagi hátterük van, sokkal nagyobb hangsúlyt tudnak fektetni a gyakorlati képzésre. A diákok már elsõ félév után, bizonyos idõnként, szakmai gyakorlatot is folytatnak egy, a szakjukhoz kapcsolódó intézménynél, ahol élesben alkalmazhatják az iskolában tanultakat. Beregi András jelenleg egy egyedi programon dolgozik az Aalborgban található UCN fõiskola megbízásából.

Kísérleti jelleggel, a dán diákokhoz hasonlóan, teljesen azonos lehetõséget biztosítanak minden érdeklõdõ diák számára, a B-s képzésen való részvételhez. De ez a program csak és kizárólag építõipari szakterületen tanuló diákok számára kerül meghirdetésre.

Ez azt jelenti, hogy akár már korábban végzett, vagy 2012-ben végzõ diákok vehetnek rész a programban, akkor is, ha nem rendelkeznek érettségivel. Tehát erre a programra nemcsak szakközépiskolákból, hanem szakmunkásképzõ intézményekbõl is várnak jelentkezõket.

Természetesen a programba bekerülés feltétele, hogy a diák sikeres szakmunkásvizsgát tegyen, esetleg rendelkezzen vele, vagy szakközép esetén érettségit illetve technikus bizonyítványt szerezzen. Mivel az oktatás nyelve az angol, így feltétlenül szükséges, hogy a diák rendelkezzen legalább fejleszthetõ nyelvtudással. Más esetben igen magas nyelvismeret szükséges, de ennél a programnál az iskola ingyenesen biztosít egy 1 hónapos intenzív nyelvtanfolyamot a programba bekerülõk számára. A diákok, akik megkapják a lehetõséget, 1 hónappal korábban érkeznek meg Dániába és egész augusztus folyamán, egy intenzív nyelvi felkészítõn vesznek részt.Természetesen a szeptemberi kezdés után is folytatódik a nyelvi felzárkóztatás. A program sikeres befejezésével minden diák megkapja a nemzetközileg elismert fõiskolai diplomát. Természetesen folytathatják tanulmányaikat mesterképzésen, vagy elhelyezkedhetnek az iparban. A program részletes ismertetése kapcsán Aalborg-ból egy 2 tagú küldöttség érkezik novemberben Magyarországra. 1 héten keresztül járják az ország építõipari középiskoláit és tartanak elõadást 2x45 percben magyar, illetve angol nyelven.

Napi 2 esetleg 3 elõadást terveznek, így sajnos nem juthatnak el minden építõipari középiskolába. Céljuk az, hogy a diákok megismerkedjenek a lehetõséggel és annak részleteivel, illetve, hogy a küldöttség megismerkedjen az egyes iskolák oktatóival és az általuk nyújtott képzéssel egy esetleges jövõben sikeres együttmûködés reményében.

Körútunk november 7-vel indul, és azon a héten folyamatosan tart. Mostanra már ismert elõadások városai: november 7: Nyíregyháza, Debrecen. November 8: Miskolc, november 9: Szentes, Szeged. November 10: szervezés alatt. November 11. Budapest.

Az ország egész területérõl várnak érdeklõdõ iskolákat, ahol lenne igény egy elõadás megtartására. További információért látogassanak el honlapunkra www.dania.5mp.eu vagy ezen az email címen: andras beregi [email protected] to me tehetnek fel kérdéseket Beregi Andrásnak. Szívesen válaszol minden kérdésre.

 

Dániai elõadás sor​ozat helyszínei és idõpontjai novemberben építõipari szakterületen tanuló diákok részére

Debrecen: Péchy Mihály Építõipari Szakközépiskola Varga u. 5 – November 7. 8:30.

Povolny Ferenc Szakképzõ Iskola Kassai út 25 – November 7. 11:00

Nyiregyháza: Vásárhelyi Pál Építõipari és Környezetvédelmi Vízügyi Szakközépiskola Vasvári P. 16. Telephely Derkovits u. 108 – November 7. 14:00

Miskolc: Koós Károly Építõipari Szakközépiskola Latabár Endre u. 1 – November 8. 10:00.

Miskolc: Eötvös József Szakképzõ Intézet Gagarin u. 54 – November 8. 12:15.

Szentes: Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola Szent Imre herceg u. 1 – November 9. 8:25.

Szeged: Vedres István Építõipari Szakközépiskola Horváth Mihály u. 2 – November 9. 12:30.

Esztergom: Géza Fejedelem Ipari Szakképzõ Iskola Budai Nagy A. u. 38 – November 10. 10:00.

Budapest: Schulek Frigyes Kéttannyelvû Építõipari Szakközépiskola Budapest, Mosonyi u. 6 – November 11. 9:30.

Budapest: Ybl Miklós Építõipari Szakképzõ Iskola Várna u. 21/b – November 11. 11:30.

Elõadás idõtartam: 4X45 perc.

 

Cserép Imre tudósító

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!