2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Erdei Zoltánné ikonfestõ kiállítása a Komádi VárosházánForrás: saját
Utolsó módosítás: 2011-12-20 14:50:08
Erdei Zoltánné (Bujdosó Ilona) ikonfestõ kiállítását 2O12. január 1O-ig tekinthetik neg a látogatók. A kiállítás kapcsán kerestem fel Icukát, aki a Helytörténeti "múzeum" gondnoka is, hogy beszéljen az életérõl.

-1968. július 8-án születtem a család negyedik gyermekeként. Szegényesen éltünk, de ennek ellenére mégis boldogés tartalmas gyermekkorom volt. Emlékezve szüleimre, méltatom a tõlük örökölt kitartó akaraterejüket. A nehéz idõkben is keményen küzdve, a családomat összefogva, a mindennapok szorgalmas munkájával egy élhetõ életút közepén járhatok. Férjem, leányom, fiam és egy kislány unokám a családom. 36 évesen szabadidõm eltöltése és a szépérzék, valamint kézügyességem próbatételeként ragadtam ecsetet a kezembe. Régi formájú üvegekre, az éppen belülrõl jött, egyedi motívumokat, szolid, megtört színnel, zománcfestékkel festettem meg. Az eredményt boldogan és megelégedéssel csodáltam, diszítettem szerény kis lakásomat. Az alkotásaimat kértem, hogy véleményezze a Komádiban dolgozó kedves népmûvelõ ismerõsöm. tõle, illetve a vele dolgozóktól kaptam egy hatalmas elismerést, amely afolytatásra ösztönzött. 2OO1-ben lehetõségem adatott egy ikonfestõ tanfolyamot elvégezni. Az ikon igen õsi, bonyolult, aprólékos technikával festhetõ meg. Jelenleg egy 4O darabból álló kis kiállítási anyagot õrzök, mely a Komádi Helytörténeti Kiállításon tekinthetõ meg. Több híres város fogadott, adott otthont kiállítás megrendezésére. Pályamunkáim több éven át a fõvárosban, valamint ahatárainkon túl is láthatóak voltak. Nagy odaadással, szívvel-lélekkel készülnek el munkáim, amely én vagyok. Közben nem csak ikonokat festettem, hanem selyemfestészettel is próbálkoztam. A selyem, mint pille könnyû és lágy esésû kelme. A festék felfestésével, technikájával, az alkotó kiteljesedésével együt valamennyi érdeklõdõt alkot egy csodálatos szín és motívum világot.Köszönöm szépen a lehetõséget, hogy erre a célra a  Városháza épületének egy szárnyát biztosították munkáim bemutatására, mivel ezt a helyet Komádi központi részének tartom.

- Mennyire ismeri a város a te munkásságodat, alkotásaidat?

- Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy ma is találkoztam olyan emberekkel, akik valójában nem igazán tudtak munkásságomról, alkotásaimról. Ezért is nagy lehetõség ez, hogy itt lehetnek aképeim. Én magamból hoztam el ide egy szeletkét, az itt dolgozók és az itt megforduló,

valamennyi érdeklõdõ "remélem" örömére.

. Köszönöm a beszélgetést. A kiállítást én is megcsodáltam és szívbõl ajánlom mindenkinek, hogy feltétlen tekíntse meg!

Cserép Imre tudósító

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!