2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Tovább drágulhatnak az üzemanyagokForrás: hirposta.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-09 09:45:14
A hazai üzemanyagárak szinte az összes magyart sokkolják. Bár lehet, hogy sokan hüledeznek a magyar árakat látva, de van, ahol már most is több mint 500 forintot kérnek el egy liter üzemanyagért - írja a Pénzcentrum.hu. internetes portál.

Az elmúlt héten szerdán hat forinttal emelte a Mol Nyrt. a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Az árkorrekció hatására a benzint átlagosan 411-412 forintos, a gázolajat pedig 434-435 forintos literenkénti áron tankolhatják szerda óta az autósok. Vagyis a benzin ára a mögöttünk álló hét közepén új, soha nem látott magasságba emelkedett, s a gázolaj ára is megközelítette korábban beállított csúcsát - fogalmaz a Pénzcentrum.hu.

A Portfólió szerint ugyanakkor jövõ szerdától újabb üzemanyagár-emeléssel szembesülhetnek az autósok. A benzin és gázolaj forintban mért árának igen jelentõs emelkedése miatt akár 5 forint feletti emelés is következhet a kutakon. Az áremelésben közrejátszik az a tény, hogy Irán a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget, az Unió pedig az olajimport korlátozását fontolgatja. Az olajár eközben a világpiacon ismét a hordónként 112 dolláros magasságba emelkedett. Az olajár emelkedésével párhuzamosan kerültek feljebb a héten a finomított termékárak is. A benzin esetében a dollárban mért átlagos jegyzésár 2,7 százalékkal emelkedett, a gázolaj pedig még ennél is nagyobb mértékben, 4,1 százalékkal.

A magas hazai üzemanyagárak miatt sok magyar tankol külföldön. Különösen igaz ez a határmenti településeken élõkre, és akadnak szép számmal olyanok is, akik az elõttünk álló hetekben indulnak síelni-telelni például Ausztriába, Olaszországba, vagy éppen Franciaországba, s inkább külföldön töltik meg a tartályaikat üzemanyaggal. Egy az Alpok lejtõin található síparadicsom meghódítása akár kétezer kilométer is lehet oda-vissza, mely a jelenlegi üzemanyagárakat tekintve akár 80-100 ezer forintba is kerülhet. Arról nem is beszélve, hogy az üzemanyagköltséghez hozzájönnek még a külföldi autópályamatricák, illetve fizetõs utak díjai is - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu A portál szerint a forintárfolyam alakulása körüli nagyfokú bizonytalanság miatt is kifejezetten izgalmas lesz a tavaszig tartó idõszak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!