2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
A határmentiség nem hátrány, hanem elõny!Forrás: murakoziistvan.hu
Utolsó módosítás: 2012-01-25 12:32:04
Példamutató együttmûködés valósul meg a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház és a partiumi Élesd kórháza között – köszönhetõen a két intézmény által benyújtott és elnyert határon átnyúló közös pályázatuknak. A sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvény szombaton volt Élesden.

 

A berettyóújfalui küldöttséget, melyet Dr. Muraközi Zoltán fõigazgató vezetett, elkísérte Pálfi Anikó alpolgármester, Dr. Ökrös Zoltán fõjegyzõ és Székelyné Nagy Katalin aljegyzõ. A sikeres HU-RO pályázat bemutatásán jelen volt Cseke Attila szenátor, Románia korábbi egészségügyi minisztere, Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezetõje, a város polgármestere, alpolgármestere, Dr. Szász Tünde az élesdi, Dr. Pete László, a Gróf Tisza István Kórház orvos-igazgatója. A kölcsönös bemutatkozások után, a projektmenedzserek – Szász Tünde és Pete László – röviden ismertették az egy év alatt megvalósuló projektet. Kiderült: a pályázat három részbõl áll. Négy-négy alkalommal szakmai konferenciát szerveznek a két kórházban, belgyógyászat, gyermekgyógyászat, nõgyógyászat és a sürgõsségi ellátás területén, orvosok, szakápolók részvételével. Nyelvi kurzusokat is tartanak, hiszen a határok légiesülése következtében, sokan járnak át a berettyóújfalui kórházba, s a kommunikáció érdekében fontos a nyelvismeret: az élesdi kórházban magyarul, az újfaluiban románul tanulnak majd a projektben résztvevõk. A pályázat részeként informatikai fejlesztésekre is lehetõség nyílik. Mindkét intézmény 50-50 százalékban részesül az európai uniós forrásból, ami közel 30 millió forint lesz a hazai oldalon – mondta el Dr. Pete László. „Az összefogás és határon átívelõ együttmûködés az egészségügyi szolgáltatások minõségének javítása érdekében” címet viselõ pályázat nyereség, ugyanakkor verseny is nemcsak a két ország, hanem az orvosok, paciensek, de a két város lakossága számára is – húzta alá Tipter Zénó, Élesd polgármestere. Pálfi Anikó alpolgármester azt emelte ki, hogy Berettyóújfalu eddig is igyekezett kihasználni a határmenti pályázati lehetõségeket, Nagyváraddal, Margittával, most pedig Élesddel.

Szabó Ödön szerint példás együttmûködés valósul meg az egészségügy területén, mellyel a nemzetiségek is nyerhetnek. Cseke Attila pedig azt ajánlotta a két város kórházvezetõi figyelmébe, hogy egymás erõsségeit fejlesszék a jövõben az egészségügy piacán. Dr. Muraközi Zoltán fõigazgató gratulált a pályázatíróknak, s reményét fejezte ki a sikeres együttmûködés továbbvitelét illetõen. A projektismertetõ után adták ünnepélyesen át a kórház új épülettömbjét. Az ünnepi beszédbõl kiderült: a mintegy tízezer lakosú Élesd kórháza 50-60 ezer ember egészségügyi ellátását szolgálja. Míg 8-9 évvel ezelõtt három orvosa volt a kórháznak, ma már 22-en vannak.

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!