2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Nem zár be a város patikája PüspökladánybanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2012-02-24 09:30:18
Püspökladány. Az önkormányzat 98 százalékos tulajdonában álló Pharmaház Gyógyszertár sorsáról döntöttek csütörtökön a püspökladányi képviselõk.  

Két opcióból választhattak, vagy bezár a tavaly áprilisban nyitott patika vagy megszünteti az önként vállalt ügyeleti ellátást – ez utóbbira voksoltak többen.

Lesz ügyelet, csak másképp

Hosszú vitát követõen csütörtökön arról döntöttek a püspökladányi képviselõk, hogy ne zárjon be az önkormányzat 98 százalékos tulajdonában lévõ patika, de szüntessék meg az önként vállalt ügyeleti ellátást. – Azzal a kiegészítéssel fogadtuk el a második pontot, a “rendelõintézetben mûködõ gyógyszertár ügyeleti ellátásának megszüntetését”, hogy a gyógyszertári ügyelet mindenképpen legyen megoldva más módon – tájékoztatott Dombi Imréné a csütörtöki közgyûlést követõen, hozzátéve: a továbbiakban a Püspökladányi Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft ügyvezetõje, dr. Ficzere Andrea koordinálja az intézkedéseket a jogszabályoknak megfelelõen. A városvezetõtõl azt is megtudtuk, a szintén tegnap elfogadott költségvetésbe ugyan nem terveztek bevételt a patikából, ám e döntés után számítanak majd arra.

Nem kell elõzetes engedély

– Nem 24 órás ügyeletet, hanem 60 órás nyitva tartást és 2 kilométeren belüli fekvõbetegek részére ingyenes házhozszállítást köteles a Pharmaház Gyógyszertár ellátni, azt is csak 2014 áprilisáig (nyitástól számított három év) – tudatta lapunkkal dr. Kokovay Katalin, megyei tiszti fõgyógyszerész. Mint a Napló kérésére elküldött írásbeli tájékoztatójából kiderül, a patika megszûnését és szolgálati rendjének módosítását is bejelentheti elõzetes ÁNTSZ-engedély nélkül. Azt követõen azonban a gyógyszertári ügyeleti rend felülvizsgálata zajlik államigazgatási eljárás keretében, a szaktárca erre vonatkozó rendelete szerint. – Püspökladányban négy közforgalmú gyógyszertár mûködött az új patika megnyitása elõtt, melyek 2000-tõl kezdõdõen felváltva adtak gyógyszertári ügyeletet munkanapokon a nyitva tartási idõkön túl este 10-ig, vasárnap és ünnepnap reggel 8-tól este 10-ig, ezentúl pedig készenléti szolgálatot lehetett igénybe venni minden nap este 10-tõl másnap reggel 8-ig – részletezte a korábbi gyakorlatot a fõgyógyszerész, megjegyezve: minden gyógyszertár a saját költségén biztosította az ügyeletet vagy készenlétet, kivéve azokat az eseteket, amikor ehhez a költséghez valamely önkormányzat a saját döntése alapján hozzájárul. HBN
A rendeletbõl
Az Egészségügyi Minisztérium 41/2007. (IX.19.) rendeletébõl:
- A közforgalmú és fiókgyógyszertár szolgálati rendjét – ideértve a készenlét és ügyelet formáját és idõtartamát is – a létesítés feltételeire is tekintettel a gyógyszertár mûködtetõjének javaslata alapján az ÁNTSZ a gyógyszertár mûködési engedélyében határozza meg. Az ÁNTSZ a szolgálati rend megállapítása során figyelembe veszi az adott településen vagy településrészen mûködõ egészségügyi szolgáltatók – ideértve a gyógyszertárakat is – szolgálati rendjét is.
- Készenléti és ügyeleti idõ teljesítésére valamennyi mûködési engedéllyel rendelkezõ közforgalmú gyógyszertár kötelezhetõ.
- Készenléti idõ teljesítése esetén a készenlétre kijelölt gyógyszertárnak, legfeljebb 30 perces várakozási idõn belül a betegforgalom rendelkezésére kell állnia. A készenlétet ellátó gyógyszerész elérhetõségét a gyógyszertár bejáratánál tünteti fel.
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!