2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nem kell elkapkodni a lakásvásárlást: maradnak padlón az árakForrás: ingatlantajolo.hu
Utolsó módosítás: 2012-03-19 10:40:04
A lakásárak zuhanása ugyan lelassult, de fordulatra legkorábban 2013-ban számíthatunk, mondta Harmati László, az FHB Bank üzleti vezérigazgatója. Az országos lakásárszint csökkenése az utóbbi két évben lelassult, így 2009 második feléhez képest, két év alatt mindössze 3,3 százalékos csökkenés volt mérhetõ. 2011. második felében azonban az elsõ félévhez képest további 1,6 százalékkal csökkentek a lakásárak, derül ki az FHB legfrissebb Lakásárindexébõl.

Tovább csökkent az árindex

Az FHB Lakásárindex 2011. évi adatai szerint a lakásárak kis mértékben, 1,9 százalékkal (reál értelemben 5,5 százalékkal) csökkentek az elõzõ évhez képest.

 

Az aktuális mutató elõállításához az FHB piaci információinak és saját megfigyeléseinek frissítése mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által 2011 decemberéig feldolgozott valamennyi adatot felhasználták. Az új adatok alapján az Index korábbi értékei esetében nem volt szükség visszamenõleges korrekcióra.


A tavalyi év elején publikált FHB Lakásárprognózis 2011-re 2 százalékos nominális emelkedéssel számolt, az év második felére várva a lakásárak emelkedését. A tavalyi prognózisban azzal számoltak, hogy a kínálati oldal visszaesése és korlátozása (az árverezési szabályozás) megtámasztja a kereslet gyengeségének árcsökkentõ hatását, limitálva ezzel az áresést. Az év során azonban folyamatosan romlottak a konjunktúra kilátások, mely a keresletre és a várakozásokra erõteljesen hatott, így év közben az FHB is stagnálásra módosította az elõrejelzését. 

A végtörlesztés hatása

A lakossági jelzáloghitelek piacán példátlan események zajlottak a kedvezményes végtörlesztés bevezetésének hatására. Bár végleges adatok a végtörlesztésben érintett ügyfelek számáról és a végtörlesztés forrásául szolgáló eszközökrõl nincsenek, hiszen február végéig zajlik a pénzügyi teljesítés, érdemes a január végi adatok alapján értékelni a helyzetet. A PSzÁF 2012. január végéig szóló adatközlése szerint a háztartási szektor 1074 milliárd forint értékû hitelt törlesztett vissza a 776 milliárd forint befizetésével. A nagyságrendet érzékelteti, hogy ez az összeg megfelel a tavalyi kiskereskedelmi forgalom 10 százalékának. A törlesztésbõl pedig mindössze 207 milliárdot finanszírozott új hitel felvétele. 

Elsõsorban a kedvezményes végtörlesztés hatására 2012. január végére 1017 milliárd forinttal, 4286 milliárd forintra csökkent a devizalapú jelzáloghitel-állomány. Ugyanezen idõszakban a forint alapú jelzáloghitelek állománya 259 milliárd forinttal 2044 milliárd forintra növekedett. A kedvezményes végtörlesztés becsült hatása a lakáscélú hitelek állományára (január végéig): 750 milliárd forintos visszafizetéssel szemben 70 milliárdos új felvétel áll, azaz 680 milliárd forintos csökkenés történt, ami a teljes állomány egy hetede.

Alig épült új lakás

Az új lakások számának tekintetében a legfrissebb KSH adatok sem okoztak meglepetést: 2011-ben csupán töredéke a 2004-es csúcsértéknek a lakásépítés. Tavaly 12 655 új lakást adtak át Magyarországon, míg Budapesten ugyanebben az idõszakban mindössze 3192 darabot.

A visszaesés a lakásépítés szerkezetében is megmutatkozik. Országos szinten kevésbé esett vissza a családi házak építése, ezért megnõtt az országban épített lakások átlagos alapterülete. A professzionális kivitelezõk aránya nyolc évvel ezelõtti szintre süllyedt, ami a projekthitelezés visszaesésével is együtt járt. 

A "Kifulladás" korszakát éljük

Az 1998 és 2001 közötti "Hõskorszak", a 2001 és 2003 közötti "Költségvetési expanzió", 2004 és 2007 közötti "Hitelboom" után, 2008-tól kezdve a "Kifulladás" korszakát éljük. Megyénként vizsgálva a 2008 és 2011 közötti árváltozást látható, hogy a válság során az ország keleti és nyugati fele eltérõen reagált: míg nyugaton relatíve jobban tartották magukat a lakásárak, a keleti megyék többségében az országos átlagnál jelentõsebb csökkenés volt mérhetõ. A legnagyobb esés Komárom-Esztergom, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt. Fontos azonban megjegyezni, hogy az említett megyék kiinduló helyzete eltért: míg Fejér megyében a korábbi magasabb szintrõl csökkentek nagyot az árak, addig Borsod-Abaúj-Zemplénben a korábban is alacsonyabb árszintet sújtotta erõs csökkenéssel a gazdasági válság. 

Mire számítsunk a jövõben?

Az építés negyedéves teljesítménye már nem süllyed tovább, de 2012-ben nem is fog jelentõsen kimozdulni a mélypontról. A relatíve magasabb 2011. év eleji szint miatt 2012-ben az éves átadott lakásszám várhatóan nem teljesíti túl sokkal a 2011-es értéket. A konjunktúra-kilátásokat a bizonytalan nemzetközi környezet, a költségvetési intézkedések és a hitelezési feltételek további romlása is gyengíti. A jelentõsebb makrogazdasági elõrejelzések szerint 2012-ben gyengébb év várható, mint 2011-ben. A növekedési elõrejelzések stagnálás körüli értéket ígérnek, ez változatlanul gyenge lakáspiaci keresletet vetít elõre. 

Összességében az árak alakulását tekintve nem várható 2011-hez képest lényeges eltérés, vagyis stagnálásra számíthatunk. A 2012-ben bevezetett támogatási elemek csak együttesen, megfelelõ korrekciókkal és csak 2 félévben lesznek képesek pozitív irányban befolyásolni a piacot keresleti oldalról. A kínálati korlát még a tavalyinál is erõteljesebben érvényesül majd az új lakások piacán. Ezen hatások eredõjeként összességében - a tavalyi átlagnál némileg élénkebb forgalommal - 2012 egészére a lakásárak stagnálását várja az FHB, az év második felében törékeny növekedési kilátással.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!